Már megint az a fránya klímaváltozás

Mi a baj a sötét hóval?

Az elnevezés nem teljesen pontos, a hó természetesen továbbra is világos, de a vakító fehérrel szemben inkább szürkésfehér árnyalatot vesz fel. És elég nagy gondot okoz.

2015.01.19 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: S. Doherty/University of Washington, Flickr

Mi is az a sötét hó? Olyan fagyott csapadék, mely a víz tiszta formája mellett jelentős egyéb szennyezőanyagot is tartalmaz, jellemzően feketeszenet. Ezek a részecskék számos formában belekerülhetnek a hóba, például erdőtüzek révén, a közlekedés generálta kipufogógázok által vagy akár a fűtés égéstermékeként is.

Amellett, hogy nem nyújt olyan szép látványt a szennyezett hó, klímaváltozás tekintetében is problémás. Az a helyzet ugyanis, hogy a tiszta téli csapadék a nap fényének és hőjének mintegy 90 százalékát képes visszaverni. Az el nem nyelődő energia nem melegíti a talajt és így nem növeli a globális klímaváltozás hatását sem. Mihelyst elkezd koszolódni a hó, veszít ebből a képességéből (akár 70 százalékot), és hamarabb olvad el. A feketés-barnás talaj pedig jól elnyeli a hőenergiát, ami hozzájárul az éghajlat melegedéséhez.

Sarah Doherty és a Washington Egyetemen dolgozó kutatócsapata ezt a hatást vizsgálta Észak-Amerika középső részén. Az atmoszférakutató 2013 során csapatával együtt végigjárta a kiválasztott területet, több mint 500 mintát gyűjtve 67 különböző helyszínről. Ezt követően laboratóriumi körülmények között megolvasztották a havat, majd beazonosították a bennük található szennyezőanyagokat.

Ennek során érdekes megállapításokat tehettek. Kiderült, hogy Kanada tisztább hóval rendelkezik, mint az Egyesült Államok, de összességében Észak-Amerika hava koszosabb, mint amivel az Északi-sark rendelkezik. Azonban a régió még mindig sokkal tisztább eredményt produkált Kínánál. Ugyanakkor figyelemkeltő, hogy bizonyos területeken, ahol intenzívvé vált az olajbányászat - például Észak-Dakotában -, nagyon megugrott a szennyezőanyagok mértéke, az említett USA-beli állam területén akadtak rá a legkoszosabb hómintákra.

Doherty kutatásának eredményét felhasználhatják a klímamodellek pontosabbá tételéhez, eddig ugyanis csak hozzávetőleges értékeink voltak arról, mennyit tesz hozzá a hamarabb olvadó hótakaró a globális felmelegedéshez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.