Sótlan amerikaiak

Amerika sóhiánytól szenved

Miközben nálunk igen kellemesen alakult a november, az Egyesült Államokban sorra dőlnek meg a hideg/hórekordok. Az utak tisztán tartásához így töménytelen mennyiségű sót használtak el - annyira sokat, hogy kezd hiány kialakulni.

2014.11.20 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

A héten mind az 50 állam igencsak hideg időjárásban részesült (a hawaiiak persze megint kivételek), és ez talán csak Alaszkában nem okozott a szokásosnál nagyobb fennakadást. Mindenhol máshol komolyan lecsökkent a hőmérséklet, számos helyen komoly havazások nehezítették a helyiek életét.

Az Egyesült Államokban még mindig sóval igyekeznek tisztán tartani a közutak javát, így a nagy mennyiségű fagyott csapadék igencsak megdobta a sószórás, ezzel pedig a kősó iránti igényt. Annyira, hogy sok államban durván drágult az ásványi anyag; a legnagyobb ugrást St. Louis produkálta, ahol a tavalyi 49 dolláros tonnánkénti ár 112 dollárra száguldott. És noha tényleg ez a csúcs, azért ha ennek a felét vesszük is, képzeljük el, milyen pénzekről van szó, amikor az Államokban minden télen nagyjából 20-22 millió tonnányit szórnak szét belőle...

Tovább nehezíti az amigók életét, hogy az elmúlt tél során szintén sok csapadék esett, ez pedig leapasztotta a korábban felhalmozott sókészleteket. Számos helyen nem számítottak még egy hasonló évre, így nem töltötték fel a raktárakat; ez szintén kereslet- (és így ár)növelő hatással bír.

Noha a só az egyik leggyakoribb ásványi anyag a Földön, nagy mennyiségben való bányászata/előállítása sosem ment könnyen. Szerte a világon vannak sóbányák (például New York mellett is, melyek most gőzerővel dolgoznak) és a tengerek/óceánok vizeinek lepárlásával működő üzemek. Utóbbiak akkora tempóban habzsolják be a sós vizet, hogy a National Geographic becslése szerint éves szinten közel 60 méternyi vizet párologtatnak el alig 1 méternyi vastag só kinyeréséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.