Idétlen idők

Hőhullám Spanyolországban: 37 fok árnyékban, október végén

Az ősz második felében olyan magas hőmérsékletet regisztráltak Spanyolországban, amire Magyarországon nyáron egyáltalán nem volt példa!

2014.10.25 14:00ma.hu

Miközben október 22-én Magyarországra sarkvidéki hideg levegő tört be és különösen a Dunántúlon néhol másfél havi átlagos csapadékmennyiség zúdult le egy nap alatt, addig Spanyolország és Portugália déli részein nyarat megszégyenítő hőhullám alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nagyobb városok közül Malagában 36,4 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, azonban október végén még ezzel a kiugró értékkel is csak dobogós lehetett a hőmérsékleti értékek európai napi versenyében, hiszen a kontinensen a legmelegebbet a tengerparti üdülővárosban, Marbellában mérték, pontosan 37,1 fokot. Ez azt jelenti, hogy az ősz második felében olyan magas hőmérsékletet regisztráltak Spanyolországban, amire Magyarországon az idén egyáltalán nem volt példa.

Az Agencia Estatal de Meteorología (a hivatalos spanyol meteorológiai szolgálat) adatai alapján 1971 óta nem volt ennyire magas hőmérséklet októberben Spanyolországban, mint az idén 22-én. Az eset rendkívüliségét még inkább mutatja, hogy ugyan 1970. október 3-án mérték Spanyolország történetének legmagasabb októberi hőmérsékletét Sevillában (39,3 fokot), ugyanakkor ezen hónap második felében még sohasem fordult elő ehhez hasonlóan kiugró hőmérséklet az Ibériai-félszigeten. A spanyol meteorológiai szolgálat beszámolói alapján az országban összesen 15 mérőhelyen haladta meg a hőmérséklet a 35 fokot, tehát viszonylag sok helyen regisztráltak forró napot a déli területeken (1. kép).

1. kép: A hőmérséklet eloszlása az Ibériai-félszigeten 2014.10.22-én 17 órakor. A hőmérsékletek inkább egy nyári kánikulát tükröztek, mintsem az ősz második felét - Forrás: OMSZ

Portugália déli vidékein sem fáznak az emberek ezekben a napokban. Október 22-én Algarve tartomány székhelyén, Faroban (2. kép) is elérte a hőmérséklet 35,6 fokot, ami azért is különösen érdekes, mert ott az óceán partján az idei év legmelegebb napját regisztrálták, ami szintén példátlanul kései a mérések történetében.

2. kép: Fotó a Faro környéki tengerpartokról, madártávlatból. A képet Tikos Gábor készítette - Forrás: OMSZ


Hogy miért is alakulhatott ki ennyire magas hőmérséklet a dél-ibériai tengerpartokon?

Önmagában az nem elegendő feltétel, hogy a légkör kellően meleg abban a térségben, hanem a helyi áramlási viszonyok is nagyban hozzájárultak az extrém októberi meleg kialakulásához. Ilyen magas hőmérséklet rendszerint még nyáron sem alakul ki abban a térségben, hiszen a legforróbb légtömegek Spanyolország és Portugália területére dél felől érkeznek. Azonban ha déli szél fúj, akkor a tengerpartokon általában kellemesnek mondható 30 fok körüli hőmérsékletek jellemzők, ugyanakkor a félsziget belsőbb részein már 40 fok feletti értékek sem ritkák egy-egy nyári forróság alkalmával. Ahhoz tehát, hogy ennyire meleg legyen, észak felől kell fújnia szélnek. Az északi szelet pedig éppen az a ciklon és hidegfrontja okozta Spanyolország déli részein, ami hozzánk már sarkvidéki levegőt hozott, ugyanakkor abban a térségben csak a szélirányt változtatta meg, számottevő hidegbetörés az ibériai térségben nem volt. Ráadásul a tengerpartok fölé magasodó hegyeken átbukó levegő még inkább képes felmelegedni (a főnhatás következtében) és az így kialakuló áramlás szokatlanul magas hőmérsékletet eredményezhet Spanyolország déli részein.

Mint ismeretes, Európában rendkívül nagy hőmérsékleti kontraszt alakult ki, ami az elmúlt néhány napban csak tovább fokozódott, hiszen Északkelet-Európában továbbra is a tél volt az uralkodó. Nagy területen egész nap fagyott az idő, sőt a Kola-félszigeten nem egy helyen éjszakánként -20 foknál is hidegebb volt. Ha megnézzük, hogy október 22-én délután, amikor Spanyolországban a rekord meleget észlelték, ugyanabban az időpontban egyes európai orosz meteorológiai állomások mindössze -13, -15 fokot jelentettek (3. kép), tehát a hőmérséklet-különbség egyidőben a kontinensen felül is múlta az 50 fokot!

3. kép: A spanyolországi hőhullámmal egyidőben észlelt hőmérséklet eloszlása Északkelet-Európában. Forrás: OMSZ

Két nappal a kánikula tetőpontja után azonban már több, mint 10 fokkal volt hűvösebb a tengerpartokon a 22-én mért rekordoknál, de Andalúziában tovább folytatódik a nyári meleg (4. kép).

4. kép: Az extrém októberi kánikula után péntek délután már több, mint 10 fokkal volt hűvösebb, mint 22-én. Forrás: OMSZ

A magyarországi időjárás a következő napokban jelentősen javul, de a hőmérsékletek legalább 20 fokkal alacsonyabban alakulnak a Spanyolországban észlelteknél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.