A második fagyos nap

Mínusz 6 fokot mértek reggel Csíkszeredában

A Románia hidegpólusának tekintett székelyföldi városban ez volt a második fagyos szeptemberi nap, miután egy héttel ezelőtt mínusz három fokot mértek hajnalban.

2014.09.25 10:39MTI
freedigitalphotos.net/J Fry

Hideg volt a reggel a Gyergyói medencében is. Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz 2,4 fokot mértek.

A korai hidegek miatt Csíkszeredában már szeptember közepén beindították a fűtést az óvodákban, bölcsődékben, és csütörtökön a távhőszolgáltatás is elkezdődik a közintézményekben. Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az MTI-nek elmondta, hajnalban téliesen öltözött, sapkát, kesztyűt viselő emberekkel találkozott az utcán.

A polgármester szerint a csíkszeredai tömbházlakások 25-30 százaléka távfűtéses. A lakások többségét azonban saját gázkazánnal fűtik, a családi házakban pedig a fafűtés a legelterjedtebb. Ráduly Róbert hozzátette, egy 85 négyzetméteres tömbházlakás fűtési számlája a téli hónapokban havi 800 lej (56 ezer forint) körüli.

A fafűtéses lakásokban ennél mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak a fűtési költségek. Romániában a nettó átlagfizetés 1719 lej (120 ezer forint) volt júliusban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, az állam szociális alapon fűtéspótlékot biztosít a rászorulóknak, de az országos rendszer nincs tekintettel arra, hogy Csíkszeredában hónapokkal hosszabb és az átlagosnál lényegesen hidegebb a tél.

"A jogszabályokat Bukarestben fogadják el, ott novemberben jön el a hideg időszak, ezért a fűtéspótlék is csak novembertől márciusig jár. Bukarestben nem méltányolják a sajátos helyzeteket" - jelentette ki a polgármester, aki azonnal kijavította magát, megjegyezvén, hogy a Csíkba telepített román rendőröknek, csendőröknek pótlékot fizetnek a mostoha körülményekért.

"Az itt élő székelyek vállalták a mások számára zordnak tűnő körülményeket. Nem ildomos egy csíki embernek azért siránkozni, mert hideg van" - tette hozzá Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.