Idétlen idők

Így fog esni a következő két hétben

A Kárpát-medencében a következő két hétben ilyen idő valószínű a 18 év hosszúságú ECMWF modell alapján.

2014.09.20 13:00ma.hu

A következő héten Európa keleti és középső részén az átlagosnál hűvösebb, Nyugat-Európában az Atlanti partvidéken, illetve a mediterrán térségben melegebb idő valószínű (1. ábra) - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Ez a kettősség a második hétre is megmarad, azonban a negatív anomália már jóval kisebb területet érint (2. ábra). A következő hét kontinensünkön az átlagnál kissé csapadékosabbnak ígérkezik, kivéve a francia partvidék és a Brit-szigetek déli része, ahova anticiklon húzódik (3. ábra). A rákövetkező héten többnyire átlag körüli csapadékmennyiség valószínű (4. ábra).

Az alábbi térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) készültek. A hőmérséklet és csapadék anomália térképek az látható, hogy a következő hetekben Európa mely részein valószínű az átlagoshoz képest hidegebb, melegebb, csapadékosabb vagy szárazabb időjárás. Mivel heti átlag értékekről van szó, ezért e térképek azt nem mutatják, hogy a hét mely részén hullik le az átlagost meghaladó csapadék, illetve mely napokon lesz az átlagosnál melegebb vagy hűvösebb. A térképeken a 18 év hosszúságú ECMWF modell klíma átlagos értékeitől való eltérések vannak feltüntetve.

Hőmérséklet és csapadék kilátások Európában szeptember 22. és október 5. között


2. ábra: Előrejelzett heti hőmérsékleti anomália 2014. szeptember 29. - október 5. Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat


3. ábra: Előrejelzett heti csapadék anomália 2014. szeptember 22-28. Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat


4. ábra: Előrejelzett heti csapadék anomália, 2014. szeptember 29. - október 5. Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.