Eső alatt köpönyeg

Esik, szakad, zuhog, aztán a változatosság kedvéért csöpög is

Nagy Britanniában 13 fok, és - nem meglepő módon - esős idő, az Ibériai félszigeten viszont 39 fokos napfényparti. Nálunk fellendülhet a gumicsizmaipar.

2014.09.01 14:59MTI

Az időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk északi része fölött anticiklon helyezkedik el. A változó felhőzet mellett számottevő csapadék nem fordul elő. Markáns frontálzóna húzódik Dániától Németországon és az Alpok keleti részén át a Földközi-tenger nyugati medencéjéig, illetve Észak-Olaszország környéki középponttal ciklon alakult ki.

Jelentős a csapadék-tevékenység a térségben, tartós eső és zápor, zivatar egyaránt előfordul. A szárazföld többi részén jobbára a napsütésé a főszerep, a Brit-szigeteket viszont egy frontrendszer felhőzete érte el.

A Mediterráneumban általában még 27 és 33 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félszigeten 38, 39 fok is előfordul, az északi magasnyomás területén ugyanakkor 13, 18 fok a jellemző csúcshőmérséklet.

Az említett frontálzóna kedden lassan nyugat felé visszahúzódik, de még kedden is megmarad a jelentős különbség a Kárpát-medence nyugati és keleti részének időjárása között.

Várható időjárás az ország területére kedd estig:

A Nyugat-Dunántúlon borult idő várható ismétlődő esővel, csak kedd délutántól csökken a csapadékhajlam. A középső országrészben kedd reggelig csak időnként szakadozhat a felhőzet, majd egyre hosszabb időszakokra kisüt a nap. Eső, zápor kedd délelőttig több alkalommal is kialakulhat, helyenként zivatar is lehet.

A Tiszántúlon nagyobbrészt napos, száraz idő ígérkezik.

Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon gyakran megerősödik, másutt az északkeleti szél élénkülhet meg, illetve zivatar idején lehet szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Nyugat-Dunántúlon 15 fok körül várható, kelet felé haladva pedig egyre melegebb lesz, a Tiszántúlon 29, 30 fok valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.