Heves zivatarra is figyelmeztetnek.

Nyakunkba szakad az ég

Öt déli megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a felhőszakadás miatt.

2014.08.23 08:15MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyére a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mint kifejtették: délelőtt északon, északnyugaton, majd a később a Dunántúlon egyre többfelé lehet számítani intenzív záporokra, zivatarokra, amelyet lokálisan felhőszakadás kísérhet. Az "intenzív záporos zóna" a délutáni, esti órákra a Dunától keletre, illetve az északkeleti országrészre is átterjedhet.

Majd várhatóan az esti óráktól délnyugat felől egy újabb kiterjedt intenzív csapadék rendszer vonulhat végig az országon, súlypontjával az ország déli részén, amely az éjféli órák környékén elérheti a keleti országrészt. Ennek nyomán villámlásra, helyenként jelentős mennyiségű esőre lehet számítani.

Heves zivatar kialakulására - amelyet 70-90 kilométer/órát meghaladó széllökés és 2 körüli vagy kevéssel annál nagyobb átmérőjű jég kísérhet - az ország déli tájain van nagyobb esély - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22-27, északnyugaton 18-22 fok között valószínű. Késő este 15-20 fok lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.