Fürdőruha helyett hótaposó

A nyár kellős közepén csapott le a hóvihar a nyaralókra - fotók, videó!

Elképzelhetetlen, mi történt a hétvégén az Ural térségében, a Cseljabinszki területen. Ha nem lennének képek és videók, el sem hinnénk, hogy ilyen létezhet.

2014.07.14 20:29ma.hu
A fürdőzőket jégeső lepte meg - YouTube screenshot

Hó lepte el az orosz Ural térséget a hétvégén, köszönhetően az abnormális nyári időjárásnak, mely során hóvihar és jégeső csapott le a régióra, mely így ismét reflektorfénybe került a tavalyi meteoritrobbanás után. Szibériának szintén jutott a természet dühéből.

Az orosz Ural térség keleti részén élők, Cseljabinszk és Sverdlovsk lakói majdhogynem lefagytak, mikor a forró nyárban egyszer csak elkezdett hullani a hó a hétvégén. A közösségi oldalakat viharos gyorsasággal ellepték a havas felvételek július kellős közepén.

A helyi lapok tele voltak a zöld füves-havas képekkel, a hőmérséklet több mint 20 fokot esett, végül elérte a nullát Szombaton.

A katasztrófavédelem figyelmeztetést adott ki, a lakosokat óvatosságra intette.

Mint ismeretes, tavaly februárban a híres meteorit több mint 1500 embert sebesített meg az oroszországi Cseljabinszkban. Égése csúcspontján a tűzgolyó harmincszor fényesebb volt a Napnál, és annyi ibolyántúli sugárzást bocsátott ki, hogy az azonnali bőrégést okozott. Az explózió nagysága körülbelül 500 kilotonna TNT robbanóanyagénak felelt meg, ez pedig több mint harmincszorosa az 1945-ben Hirosimára ledobott atombomba erejének.

Novoszibirszkre másodpercek alatt lecsapott

YouTube videó screenshot

Szintén a hétvégén a szibériai Novoszibirszk sem maradt ki a „jóból”, a helyi média szerint golflabda illetve tyúktojás méretű jégdarabok hullottak az égből.

A YouTube-videó az Ob folyónál készült. A felvételen eleinte még kellemes és a megszokott nyári időjárásban fürdőzők láthatók, ahogy napoznak, úsznak és élvezik a meleget.

YouTube videó screenshot

Ám néhány másodperccel később az időjárás hirtelen megváltozik, erős szél fúj, tépve a környező fákat. Az ég elsötétül és hatalmas jégdarabokat kezd lőni az ég.

YouTube videó screenshot


Egy perc múlva már a teljes strandot jégdarabok borítják. A videón jól látható, ahogy az emberek a fejüket védve futnak és keresnek menedéket.

Egy rémült női hangot is lehet hallani, ahogy azt mondja: „ha meghalok, szerettelek”. A jég olyan sűrűn zúdult alá, hogy a túlpartot sem lehetett látni.

Mindezt heves esőzés követte, elöntötte a víz a térséget. Fákat döntött ki az erős szél, ablakokat törtek be a hatalmas jégdarabok.


A helyi meteorológiai szolgálat a hét elejére is figyelmeztetést adott ki a térségre, áldozatokról nem tudni, de a hirtelen hőmérsékletcsökkenés az idősekre és a betegekre komoly hatással volt.

Noha Szibéria leginkább a hideg időjárásáról ismert, de egyes részein a nyár olyan, mint a mediterrán vidékeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.