Bézs könyv

Mennyire tett be az extrém hideg az amerikai gazdaságnak?

A világ gazdasági motorja "lefagyott" - szerencsére csak átvitt értelemben, az időjárás miatt.

2014.03.05 22:05MTI

A Fed 12 amerikai régiót felölelő gazdasági állapotfelmérése, a Bézs Könyv februári kiadása összességében az amerikai gazdaság korábbiaknak megfelelő visszafogott, mérsékelt ütemű növekedését állapítja meg, néhány, a szélsőséges téli időjárástól sújtott terület kivételével. Az időjárási hatás számos gazdasági ágazatban éreztette hatását, de lényegi változást nem okozott.

Az időjárási szélsőségeknek tulajdoníthatóan leginkább New York és Philadelphia államokban volt tapasztalható a gazdasági aktivitás csökkenése, bár nem jelentős mértékben.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése a vizsgált régiók többségében az időjárás miatt lassult. Hasonlóképpen az időjárásnak tulajdoníthatóan csökkentek kissé az autóeladások is.

A lakáspiaci helyzet számos régióban javult, bár mérsékelt ütemben. A foglalkoztatási helyzet a régiók többségében javult, hiány továbbra is bizonyos specializált munkaköröknél tapasztalható. Az inflációs nyomás változatlanul alacsony, árfelhajtó erő mindössze néhány energiaipari terméknél és az építőiparban tapasztalható.

A lakosság fogyasztási és utazási kiadásai magasak egy-két régió kivételéve. A szélsőséges téli időjárás néhány területen visszavetette a turizmust, San-Franciscóban azonban érzékelhető volt a növekedés.

A nem pénzügyi jellegű szolgáltató ágazatokban vegyesen alakult a gazdasági aktivitás a legutóbbi jelentés óta. Szintén vegyes képet állapított meg a jelentés a szállítási ágazat teljesítményének alakulásában.

A mezőgazdasági ágazatokban érzékelhető hatása volt az időjárási szélsőségeknek. Számos régióban a termények károsodásáról és termékek forgalmának fennakadásáról számoltak be.

A hideg időjárás miatt nőtt az olaj és a gáz iránti kereslet. Néhány térségben ellátási nehézségekről és a készletek csökkenéséről számoltak be.

Az időjárási körülményekre és azok következményeire tett utalásoktól eltekintve a Fed Bézs Könyve az amerikai gazdaság változatlanul visszafogott/mérsékelt ütemű növekedését állapítja meg januártól februárig, lényeges változást a gazdasági kondíciókban nem rögzít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.