Van ahol még nem is esett

Több mint százéves tendencia a melegedés és a kevesebb hó

A tél első felében mind a minimumok, mind a maximumok jóval a sokéves átlag felett alakultak, az országos középhőmérséklet csaknem 2,5 Celsius-fokkal volt magasabb.

2014.01.17 13:58MTI
MTI

Csapadék is jóval kevesebb hullott, valahol még egyáltalán nem esett hó ezen a télen. Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője elmondta, hogy mindez beleillik a múlt század óta tartó tendenciába: egyre melegebbek a telek és egyre kevesebb a hó is. A szokatlanul enyhe időjárás több okra vezethető vissza.

Az egyik, hogy telente Szibéria felett általában nagy mennyiségű hideg levegő halmozódik fel, ami esetenként a Kárpát-medence fölé húzódva tartósan hideg időjárást okoz. Most viszont a hideglevegő-felhalmozódás kisebb mértékű volt.

Egy másik meghatározó tényező, hogy az atlanti térségben a szokásosnál gyakoribb, esetenként erőteljes ciklonok előoldalán meleg, nedves levegő áramlik térségünkbe.

Továbbá ezek a ciklonok ez idáig megakadályozták a sarkvidéki, hideg levegő leáramlását - ismertette a szakember. A WMO (Meteorológiai Világszervezet) ajánlása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat harmincéves (például 1971-2000 időszak) átlagai alapján végez éghajlati vizsgálatokat.

A mostani tél első felében (december 1. és január 15. között) a minimumok 2,1 fokkal a sokéves átlag felett alakultak, e másfél hónapos időszak átlagos minimumhőmérséklete ugyanis mínusz 0,6 fok volt, a sokéves átlag ugyanakkor mínusz 2,7 fok.

A maximumok is jóval átlag felettiek voltak, a legmagasabb hőmérsékletek sokéves átlaga 2,8 fok. Az idei télen eddig ez 5,6 fok volt. Magyarán a tél első felében a sokéves átlaghoz képest csaknem 3 fokkal magasabb volt az országos maximumhőmérséklet.

Többször megdőltek a napi melegrekordok is. Valahol még a leghidegebb órában is 10 fok felett alakult a hőmérséklet, olyan is előfordult, hogy napközben 16 foknál is melegebb volt. Az eddigi téli csapadékmennyiség is jóval elmarad a sokéves átlagtól.

A sokéves decemberi havi csapadékmennyiség 44 milliméter, ehhez képest az elmúlt decemberben országos átlagban mindössze 12,3 milliméternyi csapadékot mértek a meteorológiai szolgálatnál.

Általában a csapadékmennyiség mintegy fele (19,3 milliméter) hó formájában hullik. Ehhez képest múlt decemberben országosan alig hullott hó, csupán december 5-10. között, az is csak a magasabban fekvő területeken eredményezett 5-7 centiméteres hótakarót.

Azóta csak január első hetében esett hó az országban, de csupán a legmagasabb hegyeken alakult ki hófolt.

A sokéves átlag szerint decemberben legalább három nap hullik hó. Az 1971-2000 időszakban olyan is volt, hogy tizenegy decemberi napon havazott országos átlagban.A mostani szezonban volt olyan hely az országban, ahol öt nap volt hóesés decemberben, míg másutt egyáltalán nem havazott.

Lakatos Mónika ugyanakkor kiemelte: enyhébb telek régebben is előfordultak. Sőt tendenciájukat tekintve a múlt század elejétől a téli középhőmérsékletek országos átlagban 0,6 fokos melegedést mutatnak. A melegedéssel párhuzamosan pedig a hó aránya kisebb a téli csapadékban.

Ez azzal jár, hogy ritkábban alakul ki tartós hótakaró, amely védelmet nyújt a szántóföldeknek. A hótakaró hiánya tavaszra a talaj kiszáradását fokozza, a száraz talajok tavasszal, a melegedés beköszöntével fokozhatják az aszály kialakulását - fejtette ki a szakértő.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője csütörtökön az MTI megkeresésére azt mondta: a hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias időre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximumhőmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentős lehűlés Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.