Haiyan tájfun

Taclobanban elkezdték a halottak tömegsírba temetését

A Haiyan tájfun által leginkább sújtott Fülöp-szigeteki városban, Taclobanban elkezdték csütörtökön a halottak tömegsírba temetését.

2013.11.14 07:04MTI
MTI

Az első tömeges temetést a város határán kívül eső temetőben végezték el. Harminc, fekete zsákba tett holttestet helyeztek a sírba. Vallási szertartást nem tartottak. A nap folyamán még csaknem 170 holttest tömegsírba temetését tervezik ott.

A taclobani önkormányzat már mintegy 2000 holttestet gyűjtött össze. Fel kell gyorsítani a túlélők segélyezését, mert a helyzet kétségbeejtő, az embereknek óriási szükségük van a segítségre - jelentette ki csütörtökön Valerie Amos, az ENSZ humanitárius műveleteit koordináló hivatalának vezetője Manilában.

Hivatalos adatok szerint legalább 2357 ember vesztette életét a viharban. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt 22 ezer eltűnt emberről tud. Helyi idő szerint csütörtökön késő délután megérkezett a vihar által megtépázott Fülöp-szigeteki Samar tartomány partjaihoz a George Washington amerikai repülőgép-hordozó, fedélzetén ötezer katonával és 80 repülőgéppel.

A négy másik hadihajó által kísért hordozó a remények szerint nagyban segíteni fogja a mentési munkálatokat. Mark Montgomery ellentengernagy, az egység parancsnoka közölte: a George Washington 21 helikopterével az amerikai haditengerészet jelentős szerepet tud vállalni a segélyszállítmányok eljuttatásában a rászorulókhoz.

Japán ezer katonát, négy hadihajót és helikoptereket küld a térségbe a helyreállítás támogatására, ez a szigetország haderejének a legnagyobb művelete a II. világháború óta.

Az amerikai és japán segítségre égető szükség van, mivel Taclobanban és környékén a csütörtöki beszámolók szerint továbbra is akadozik a segélyszállítmányok eljuttatása a túlélőkhöz.

Az önkormányzatnál mindössze 70 ember vette fel a munkát, míg a tájfun előtt még 2500 dolgozója volt a hivatalnak. "Az utcákon még mindig holttestek hevernek. Ijesztő" - mondta Alfred Romualdez, Tacloban polgármestere a Reuters hírügynökségnek.

A helyreállítást nehezíti, hogy sem teherautóból, sem üzemanyagból nem áll elég a hatóságok rendelkezésére, mivel sok benzinkutas nem volt hajlandó kinyitni a fosztogatásoktól való félelmében.

A segélyszállítmányok jelentős része Manila és Cebu repterén vesztegel, ami már eljutott Tacloban repterére, annak a kiosztása is nehezen megy. A taclobani repülőteret az utóbbi napokban elkeseredett menekülők lepték el, de döntő többségük nem jutott fel a gépekre, s az ott összegyűlt élelmiszer- és vízszállítmányokból sem kaphatott.

A reptér mellett egy romos épületben felállított rögtönzött klinikán alig van gyógyszer - írta csütörtöki helyszíni riportjában a Reuters hírügynökség.

Jericho Petilla energiaügyi miniszter szerint még hat napba telhet, amíg újra lesz áram a vihar sújtotta településeken. Taclobanban azonban először rendet kell teremteni, mivel "ha nincs béke és rend, nehéz helyreállítani a villanypóznákat" - mondta.

A városban szerdán több helyen erőszakos fosztogatások voltak, a hadsereg legalább egy alkalommal tűzpárbajba keveredett ismeretlenekkel. Beszámolók szerint a helyi közhangulatot a korábbi elkeseredettség helyett egyre inkább a felháborodottság és a harag jellemzi. A helyzet kezelése miatt súlyos bírálatok érték a Fülöp-szigetek elnökét, Benigno Aquinót és kormányát.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) arról számolt be, hogy 50 ezer emberhez juttattak el élelmiszersegélyt Tacloban környékén. Az ENSZ szerint a Haiyan tájfun - minden idők egyik legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.