Akcióban a környezetvédők

Haiyan tájfun - önkéntes szolidaritási böjt Varsóban

Önkéntes böjtöt" folytat az éghajlatváltozás káros következményeinek kiküszöböléséért a Fülöp-szigeteki küldött az ENSZ varsói klímaértekezletén, példáját kedden követték a helyszínen lévő környezetvédők a Haiyan tájfun áldozataival való szolidaritásuk jeléül.

2013.11.12 23:29MTI
MTI

A konferencia hétfői megnyitóján az ázsiai ország küldötte, Naderev Sano bejelentette, hogy "önkéntes böjtöt" kezd a honfitársaival való szolidaritás jegyében, akik küzdenek, hogy élelmet találjanak, valamint azért, hogy "jelentős eredményeket" érjenek el az értekezleten.

Mintegy harminc – egyebek mellett Srí Lankáról, Ukrajnából, Lengyelországból, Indiából és az Egyesült Államokból - érkezett környezetvédelmi aktivista jelentette be újságírók előtt, hogy követni kívánják a Fülöp-szigeteki küldött példáját.

A mintegy 190 ország részvételével megrendezett ENSZ-konferencia november 22-ig tart. Egyes aktivisták a böjt radikális módját választották: vízen kívül semmilyen ételt nem vesznek magukhoz a konferencia végéig vagy legalábbis addig, amíg előrehaladást nem érnek el – jelentette ki Anjali Appadurai, a Srí Lanka-i Föld Barátai nevű szervezet aktivistája.

Lydinyda Nacpil, a Jubilee South Asia Pacific Movement on Debt and Development nevű dél-ázsiai szervezet aktivistája nagy mértékű pénzügyi kártérítést, valamint "szolidáris és méltányos elosztást" szorgalmazott a szélsőséges éghajlati jelenségek által leginkább sújtott fejlődő országok számára.

A Fülöp-szigeteki küldött is közölte: azt szeretné, hogy "jelentős eredményeket" érjenek el a varsói tárgyalásokon egy olyan mechanizmus létrehozása érdekében, amely lehetővé tenné a kárpótlást az éghajlatváltozásból eredő természeti jelenségek okozta károkat elszenvedő országok számára.

Egy ilyen mechanizmus nagyon fontos a Fülöp-szigetek számára, amely "a klímaválság első számú áldozata" – mondta. Christiana Figueres, az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének főtitkára hétfőn felszólította a varsói értekezleten részt vevő küldötteket, hogy lépjenek előre az éghajlatváltozás által érintett déli országoknak nyújtandó segítség terén.

Az északi országok 100 milliárd dolláros segítséget ígértek 2020-ig, de a fejlődő országok ebből eddig még semmit sem láttak. Naderev Sano elmondta, hogy az apja családja a Leyte szigetén lévő Taclobanból származik, ahol a legnagyobb volt a pusztítás, és máig nem tudják, mi történt sok rokonukkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.