Taclobanban már zajlik a segélyezés

Haiyan tájfun - települések százairól nincs még hír

Megkezdték a túlélők segélyezését a Fülöp-szigeteki hatóságok kedden a Haiyan (Yolanda) tájfun által leginkább sújtott Taclobanban.

2013.11.12 19:49MTI
MTI

A nemzetközi mentőcsapatok eközben azon igyekeznek, hogy eljussanak azokba a térségbeli városokba és falvakba, amelyekről négy nappal a pénteki szupertájfun elvonulása után még mindig nincs semmilyen hír. Leyte szigetének székhelyén, Taclobanon kívül "városok és falvak százai vannak még, amelyek a tájfun útjába kerültek több ezer kilométeres partszakaszon, s amelyekkel minden kapcsolat megszakadt" - mondta a Reuters hírügynökségnek Natasha Reyes, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) Fülöp-szigeteki segélykoordinátora.

Az évente mintegy húsz kisebb-nagyobb tájfunt átvészelő délkelet-ázsiai ország több mint hétezer szigetből áll. Reyes szerint senki sem tudja, mi a helyzet a távolabb eső helyeken, és még jó időbe beletelik, amíg teljes képet kapnak az ország középső részén átvonult szupertájfun pusztításáról.

A mentőalakulatok nem jutottak még el Leyte távolabbi részeibe, így például a 40 ezer lakosú Guiuanba sem, amelynek nagy része ugyancsak elpusztult. Egy ottani lakos a Fülöp-szigeteki hadsereg Facebook-oldalára posztolta elkeseredett üzenetét.

"Nem légi felderítésekre van szükségünk. Az nem segít Guiuan lakosságán - írta. - A felderítésen már túl vannak, láthatták a Yolanda által okozott pusztítás mértékét... Az emberek kétségbe vannak esve, éheznek és úgy érzik, magukra hagyták őket. Segítségért könyörgünk!!!" - írta.

A tájfun letarolta a Samar tartománybeli Baseyt is, ahol a kormányzó szerint mintegy kétezer az eltűntek száma. Taclobanban, ahol a trópusi vihar a helyi kormányzatot is elsöpörte, a hatóságoknak keddre állítólag sikerült stabilizálniuk a helyzetet. "Már nem kapunk jelentéseket fosztogatásokról. Érkeznek az élelmiszersegélyek" - közölte Manuel Roxas, a manilai kormány belügyminisztere.

Közlése szerint "napi 50 ezer olyan élelmiszercsomagot vesznek át, amely egy öttagú család háromnapi ellátását biztosítja". Corazon Soliman jóléti és fejlesztési miniszter azt mondta, hogy a 45 ezer taclobani család harmadához sikerült eddig segélyt eljuttatniuk.

Soliman szerint a helyiek az épen maradt boltok polcait is teljesen lesöpörték. A leytei székváros repülőterén ugyanakkor káosz uralkodott kedden, miután elkeseredett családok sokasága várt arra a zuhogó esőben, hogy a visszainduló segélyszállító repülőgépekkel a fővárosba, Manilába utazhassanak.

A reptér betonjára a fémkorlátokat áttörve kitóduló tömeget a különleges erők katonáinak kellett visszaszorítaniuk a terminál megrongálódott épületébe. A katonai gépek fedélzetére betegeket, gyermekeket, időseket vettek fel, és a katasztrófa néhány sérültjét. A Reuters szerint sokan sírva könyörögtek a tisztségviselőknek, hogy őket is engedjék felszállni.

A mentőcsapatok taclobani bevetését ugyanakkor hátráltatja, hogy a repteret egyelőre kizárólag a Fülöp-szigeteki hadsereg használhatja. Az Orvosok Határok Nélkül teljesen felszerelt mentőcsapata például szombat óta a közeli Cebu szigetén vesztegel, ahonnan repülővel akart Taclobanba továbbutazni, de ez keddig nem sikerült.

Egy szóvivőjük az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, "nehéz megmondani", hogy mikor utazhatnak tovább. Marciano Jesus Guevara alezredes közlése szerint Taclobanban továbbra sincs áramellátás, ezért a reptéren éjszaka nem tudnak segélyszállítmányokat fogadni.

Guevara elmondása szerint a segélyekkel érkező C-130-as szállító repülőgépek eddig csaknem 3000 civilt vittek el a katasztrófasújtott városból. A legsúlyosabb problémának ugyanakkor az ivóvíz hiányát nevezte.

Hangsúlyozta, hogy élelem nélkül is, ha van víz, túl lehet élni egy ilyen helyzetet. Egyre növekvő aggodalmat okoz, hogy nem tudják, mihez kezdjenek a katasztrófa térségében szanaszét heverő, bomlásnak indult holttestekkel. Rome Poquiz vezérőrnagy, a 2. légi hadosztály parancsnoka szerint szívszaggató a holttestek látványa, és sem elég emberük, sem szakértőik nincsenek a halottak összegyűjtésére és azonosítására.

Poquiz szerint már az áldozatok tömegsírba hantolását mérlegelik. A taclobani túlélők többsége fedél nélkül töltötte az éjszakát a zuhogó esőben keddre virradó éjjel - írta az AP.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.