Nem fogadják el a FIA feltételeit, szakadhat az F1

Forma 1 - a FOTA párhuzamos bajnokság szervezését tervezi

A Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) csütörtök este Silverstone-ban bejelentette, hogy nem fogadja el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban és párhuzamos bajnokság megszervezését tervezi.

2009.06.19 07:19MTI

"Egyértelművé vált, hogy a csapatok nem tehetnek további kompromisszumokat a sportág alapvető értékeit illetően, nem hajlandóak módosítani a 2010-es bajnokságra való jelentkezés feltételeit" - közölte a FOTA. "A csapatoknak nincs más alternatívájuk, mint elkezdeni egy olyan új bajnokság előkészítését, amely a résztvevők és partnereik értékeit tükrözi" - áll a közleményben.

A FOTA tervei szerint az új bajnokság irányítása átlátható lesz, újabb résztvevőket kíván vonzani, jobban odafigyel a szurkolók kívánságaira, beleértve az alacsonyabb jegyárakat világszerte a partnerek és a fontos részvényesek számára. A FIA és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az F1-es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a nemzetközi szövetség által meghatározott évi 45 millió euró.

A FOTA-t alkotó istállók - McLaren-Mercedes, BMW Sauber, Renault, Toyota, Brawn GP, Ferrari, Red Bull és Toro Rosso - azzal a feltétellel jelentkeztek a 2010-es bajnokságra, hogy megoldják a FIA-val a költségvetési vitát és rendezik a FOM-mal (Formula one management), Bernie Ecclestone cégével a közvetítési jogok kérdését. A Williams, a Force India és három új csapat (USF1, Campos és Manor) feltételek nélkül elfogadta a FIA javasolta szabályokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.