F1

Az F1-es pilóta dühös a szörnyű baleset után - videó

Pierre Gasly dühöngött, miután a Japán Nagydíjon csak hajszál híján kerülte el a csúnya ütközést egy mentőautóval.

2022.10.09 16:00ma.hu

Pierre Gasly francia Forma-1-es pilóta vasárnap kirobbant az FIA-nál, a motorsport világszervezetnél, miután a Japán Nagydíj alatt a Suzuka Circuit pályán majdnem összeütközött egy mentőautóval.

Az esőzés miatt korlátozott látási viszonyok között Gasly elhaladt a Carlos Sainz autójának visszaszerelésére kihelyezett daru mellett, és azonnal a rádióhoz nyúlt, hogy hangot adjon aggodalmának.

"Istenem, mi a... mi a... mi ez a vontató? Mi ez a vontató a pályán?" Gasly megkérdezte.

"Ez elfogadhatatlan! Emlékszel, mi történt? Nem tudom elhinni" - tette hozzá. "Soha, de soha nem akarunk látni egy darut a pályán."

Az eset azonnal felidézte Gaslyban és másokban is a 2014-es, ugyanezen a nagydíjon történteket.

Miután nedves körülmények között összeütközött egy mentőautóval, Jules Bianchi súlyos agysérüléseket szenvedett, és egy évvel később belehalt sérüléseibe.

"Ez teljesen elfogadhatatlan" - mondta a Red Bull főnöke, Christian Horner.

"Elvesztettük itt Jules Bianchit, és ennek soha nem szabadna megtörténnie, ezért teljes körű vizsgálatot kell lefolytatni, hogy miért történt, mert nyilvánvalóan nem lett volna szabad."

"Azt hiszem, szerencsénk volt. Elképzelhetetlen, amikor az ember ilyesmit lát. Szerencsére minden versenyző épségben van" - tette hozzá Horner.

Az FIA az esetre reagálva elmondta, hogy a piros jelzést már kiadták, amikor a biztonsági autó a pályára ment.

Gaslyt később felszólították, hogy menjen el a versenyfelügyelőkhöz, mert túl gyorsan hajtott a piros jelzés ellenére, és a kamera rögzítette, ahogy tiltakozik a csapatánál: "Megölhettem volna magam, miért van ott kint egy vontató?!".

Nem ő volt az egyetlen versenyző, aki meglepődött, amikor meglátta a járművet a pályán.

Sebastian Vettel, az Aston Martin pilótája szintén a rádióhoz szólt, miután elhaladt a daru mellett, és azt mondta: "Legközelebb szólniuk kellene, ha egy rohadt vontató van az úton."

Lando Norris volt az egyik legnagyobb kritikusa az esetnek. "Wtf. Hogy történhetett ez!?" - írta a Twitteren.

"Egy életet vesztettünk ebben a helyzetben évekkel ezelőtt. Az életünket kockáztatjuk, különösen ilyen körülmények között. Versenyezni akarunk. De ez... Elfogadhatatlan".

A futamgyőzelmét követően a címvédő Max Verstappen sorozatban másodszor szerezte meg a világbajnoki címet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.