F1

Malajziai Nagydíj - Ricciardo nyert, Hamilton kiesett

Vettel az autójának bal elejével eltalálta a második helyen elforduló Rosberg autójának jobb hátulját, s mivel a Ferrari bal első kereke kitört, Vettelnek fel is kellett adnia a versenyt.

2016.10.02 17:09MTI

Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjat, amelyen a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája motorhiba miatt kiesett, így az összetettben már 23 pont a hátránya az éllovas és most harmadik csapattársával, Nico Rosberggel szemben.

A 27 éves Ricciardo ebben a szezonban először, pályafutása során negyedszer nyert futamot.

Mögötte csapattársa, a holland Max Verstappen lett a második. Rosberg egy verseny közbeni agresszív manőver miatt utólagos, 10 másodperces időbüntetést kapott, de így is harmadikként zárt.

A Mercedes Hamilton kiesése miatt így még nem nyerte meg a konstruktőri vb-címet.

A rajtnál a pole pozícióból induló Hamilton magabiztosan megtartotta vezető pozícióját, az ötödik helyről startoló Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres vb-győztes versenyzője viszont túl nagy lendülettel érkezett az első kanyarba, miközben a holland Max Verstappent (Red Bull) igyekezett megelőzni. Vettel az autójának bal elejével eltalálta a második helyen elforduló Rosberg autójának jobb hátulját, s mivel a Ferrari bal első kereke kitört, Vettelnek fel is kellett adnia a versenyt. Rosberg az ütközés miatt visszaesett az utolsó helyre, Verstappen pedig közben a csapatrádión "őrültnek és idiótának" nevezte Vettelt.

A négyszeres világbajnok német manőverét utóbb a versenybírók is szabálytalannak látták, és rajtbüntetéssel sújtották őt. Ennek értelmében Vettelnek az időmérőn elért helyezésénél három pozícióval hátrébb kell majd rajtolnia a jövő vasárnapi Japán Nagydíjon.

A mezőny két körön keresztül a virtuális biztonsági autó miatt lassabban haladt, néhányan ezt az időszakot választották a boxba hajtásra. A sorrend az újraindítás után Hamilton, Ricciardo, Verstappen volt az első három helyen, Rosberg a 16. helyen haladt, de azonnal megkezdte a felzárkózást.

Az élcsoportban Verstappen nagyon korán cserélt kereket, a többiek a 16. és a 21. kör között jártak először a boxban. Az eltérő taktikával küzdő Verstappen a 27. körben kapott ismét új abroncsokat, így visszaállt a korábbi sorrend az élcsoportban: Hamilton vezetett Ricciardo és Verstappen előtt. Időközben Rosberg feljött, s már az ötödik pozícióban száguldott.

A 41. körben Hamilton motorhiba miatt kiállni kényszerült az élről, ahova Ricciardo került, mögötte pedig csapattársa volt a második, míg a harmadik helyen Rosberg haladt, ő azonban 10 másodperces időbüntetést kapott, mert a versenybírók szerint túl agresszívan előzte a futam korábbi szakaszában Räikkönent, akit a manőver közben meg is lökött.

A hajrában az élen már nem változott a helyzet, Rosberg pedig több mint 10 másodperccel végzett a negyedik Räikkönen előtt, így az utólagos időbüntetés ellenére dobogóra állhatott.

A pályafutása 300. Forma-1-es nagydíját teljesítő brit Jenson Button (McLaren) - aki a szezon végén visszavonul - a pontszerző, kilencedik helyen zárt.

A vb a jövő hétvégén, Japánban folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.