F1

Orosz Nagydíj - Folytatódott Rosberg győzelmi sorozata

Az idény első három futamához hasonlóan vasárnap a szocsi Forma-1-es Orosz Nagydíjon is a világbajnoki pontversenyben élen álló Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája győzött, s ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2016.05.01 16:37MTI

A 30 éves versenyző az előző idényt is beleszámítva sorozatban hetedik, pályafutása során pedig már a 18. futamgyőzelmét aratta.

Rosberg mögött világbajnoki címvédő csapattársa, a brit Lewis Hamilton végzett a második helyen, míg a dobogó alsó fokára Kimi Räikkönen, a Ferrari finn versenyzője állhatott fel.

Rosberg előnye a mostani sikernek köszönhetően már 43 pont Hamiltonnal szemben.

A rajtnál Rosberg kiválóan jött el, magabiztosan tartotta meg a vezető pozíciót, Räikkönen pedig egy remek manőverrel átvette a második helyet honfitársától, Valtteri Bottastól (Williams). A hetedik helyről startoló Sebastian Vettelt (Ferrari) közben az első kanyarban hátulról meglökte a hazai közönség előtt szereplő Danyiil Kvjat (Red Bull). A németek négyszeres világbajnoka emiatt defektet kapott, majd Kvjat a következő kanyarban is nekiment hátulról, ezért Vettel megpördült, s a gumifalban kötött ki. A baleset miatt a műszaki mentés idejére bejött a pályára a biztonsági autó, amely aztán a harmadik körben hagyta el az aszfaltcsíkot. A televíziós közvetítésben hallott rádiósbeszélgetés szerint Vettel káromkodva, meglehetősen agresszív hangon tájékoztatta saját csapatát a pályán történtekről.

A Safety Car távozása után Rosberg maradt az élen, Bottas viszont visszavette a második helyet Räikkönentől, akit aztán néhány körrel később az időközben a 10. pozícióból felkapaszkodó Hamilton is megelőzött.

Az első kerékcserék után Rosberg az élen maradt, Hamilton viszont feljött a második helyre, mivel a boxkiállása után egyből megelőzte Bottast, akit aztán Räikkönen is lehagyott. Féltávnál tehát sorrendben Rosberg, Hamilton és Räikkönen száguldott a dobogós helyeken.

A hajrához közeledve Rosberg és Hamilton között 13 másodpercről 7.5-re csökkent a különbség, ám a brit címvédőt a Mercedes-csapat a 37. körben arról tájékoztatta, hogy az autója hűtőrendszerével probléma van. Räikkönen közben magabiztosan őrizte a harmadik pozíciót.

Hamilton a műszaki meghibásodástól tartva úgy tűnt, visszavett a tempóból, így Rosberg előnye ismét nőni kezdett, a leintésig pedig már semmi nem veszélyeztette a győzelmét.

Az idei évtől újra gyári csapatként szereplő Renault megszerezte az első vb-pontjait a hetedik helyen záró dán Kevin Magnussen révén, míg a továbbra is csak formálódó McLaren-Honda mindkét pilótája, a spanyol Fernando Alonso és a brit Jenson Button szintén pontot szerzett, előbbi hatodik, utóbbi tizedik lett.

A vb két hét múlva, Spanyolországban folytatódik.

Orosz Nagydíj - Végeredmény, a pontversenyek állása

A vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíj végeredménye és a világbajnoki pontversenyek állása:

Végeredmény, Orosz Nagydíj, Szocsi (53 kör, 309,745 km, a pontszerzők):
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:32:41.997 óra
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 25.022 másodperc hátrány
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 31.998 mp h.
4. Valtteri Bottas (finn, Williams) 50.217 mp h.
5. Felipe Massa (brazil, Williams) 1:14.427 perc h.
6. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 1 kör h.
7. Kevin Magnussen (dán, Renault) 1 kör h.
8. Romain Grosjean (francia, Haas) 1 kör h.
9. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1 kör h.
10. Jenson Button (brit, McLaren) 1 kör h.
leggyorsabb kör: Rosberg, 1:39.094 perc
pole pozíció: Rosberg

A vb-pontversenyek állása 4 futam után (még 17 van hátra):

pilóták:
1. Rosberg 100 pont
2. Hamilton 57
3. Räikkönen 43
4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 36
5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 33
6. Massa 32
7. Grosjean 22
8. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) 21
9. Bottas 19
10. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) 13 11. Alonso 8 12. Magnussen 6 13. Nico Hülkenberg (német, Force India) 6 14. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 4 15. Perez 2 16. Button 1 17. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 1

csapatok:
1. Mercedes 157 pont
2. Ferrari 76
3. Red Bull 57
4. Williams 51
5. Haas 22
6. Toro Rosso 17
7. McLaren 10
8. Force India 8
9. Renault 6

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.