Magyar Nagydíj

Mogyoród csaknem tízszeresére nő egyetlen hétvégén

A jubileumi Magyar Nagydíjra várhatóan a szokásosnál is többen érkeznek, így a lélekszám átmenetileg akár a tízszeresére is duzzadhat.

2015.07.24 03:30MTI

Ötven-hatvanezer ember is tartózkodhat folyamatosan négy napon át a 30. Forma-1-es Magyar Nagydíj rendezvényeinek otthont adó Mogyoródon, a vendégek fogadása számos feladattal jár együtt - közölte a körülbelül hétezer lakost számláló, Pest megyei település polgármestere szerdán az MTI-vel.

Paulovics Géza (független) elmondta, hogy a jubileumi Magyar Nagydíjra várhatóan a szokásosnál is többen érkeznek, így a lélekszám átmenetileg akár a tízszeresére is duzzadhat. A tömeget és a futamokkal együtt járó fokozott hanghatást már megszokták a helyiek, "cserébe" a Forma 1-nek köszönhetően szerte a világban megismerik Mogyoród nevét, és a település boltjainak, vendéglátóinak is növekszik a forgalma.

A polgármester tapasztalatai szerint noha egyre kevesebben éjszakáznak Mogyoródon (a németek közül például sokan még a verseny napján visszarepülnek vagy a fővárosi hotelkínálatból válogatnak), az önkormányzat a vendégéjszakákból mintegy kétmilliós bevételre számít. Azt, hogy a jegyeladáshoz kapcsolódó iparűzési adóból mennyi folyik majd be, még nem lehet tudni - tette hozzá Paulovics Géza, hangsúlyozva: anyagilag mindenképp jól járnak azzal, hogy a község ad otthont a versenynek.

Már csak azért is, mert a Hungaroring Sport Zrt. a mogyoródi létesítmények után - a településen vállalkozást működtetőkhöz hasonlóan - építményadót fizet. A kiemelt adózónak számító céggel az idén együttműködési szerződést írt alá az önkormányzat.

A hétvégi eseményre való felkészülés részeként a település utcáin a szokásosnál több szeméttárolót helyeztek el és gyakrabban ürítik azokat, kisebb útjavításokat végeztek, valamint rendbe tették az árkokat és a vízmosásokat is. A helyi és a környékbeli polgárőrök közreműködésével az esetleges rendbontásokat is igyekeznek megakadályozni - tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint talán a legnagyobb próbatétel a péntek esti - a nagy parkolóban tartandó - jubileumi koncert lesz, amelyre már korábban kiadták az engedélyt, cserébe a helyiek bizonyos mennyiségű tiszteletjegyet kaptak a szervezőktől. A koncertre előreláthatólag sok olyan külföldi is érkezik, aki Magyarországon, például a Balatonon nyaral - közölte Paulovics Géza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.