Abu-Dzabi Nagydíj

Hamilton nyert az évzáró versenyen is - másodszor világbajnok!

Második Forma-1-es világbajnoki címét nyerte Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, miután győzött a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon. A Hamiltonnal szemben 17 pont hátránnyal rajtoló Rosberg végül 13. lett, Hamilton az utolsó körben lekörözte.

2014.11.23 15:53MTI

Második Forma-1-es világbajnoki címét nyerte Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, miután győzött a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon.

A 29 éves versenyzőnek ez volt az idei 11. futamgyőzelme, pályafutását tekintve pedig 148. GP-jén 33. diadalát aratta.

Hamilton már a rajtnál az élre állt, csapattársát, a vb-címre a futam előtt még szintén esélyes, és a pole pozícióból startoló német Nico Rosberget ráadásul egy műszaki hiba is akadályozta a jó eredmény elérésében.

Hamilton mögött Felipe Massa, a Williams brazil pilótája végzett a második, utóbbi csapattársa, a finn Valtteri Bottas pedig a harmadik helyen Abu-Dzabiban.

A Hamiltonnal szemben 17 pont hátránnyal rajtoló Rosberg végül 13. lett, Hamilton az utolsó körben lekörözte.

A rajtnál Rosberg beragadt egy kicsit, Hamilton viszont remekül startolt, s már az első kanyarban átvette a vezetést csapattársától. A tizedik kör végén Hamilton, egy körrel később Rosberg tudta le az első kerékcserét, s a boxlátogatások után sem a sorrend, sem a kettejük közötti különbség nem változott.

A folytatásban Rosberg igyekezett minél közelebb maradni Hamiltonhoz, de a 22. körben utóbbi előnye már majdnem három másodperc volt, ráadásul a németnek műszaki gondjai is adódtak, s a 28. körben át kellett engednie a második helyet Massának.

Hamiltontól ettől kezdve már csak saját hibája vagy egy technikai probléma vehette volna el a győzelmet és a világbajnoki címet, erre azonban nem került sor, Rosberg pedig egyre hátrébb csúszott a mezőnyben.

A Red Bulltól távozó négyszeres vb-győztes, tavaly is világbajnok német Sebastian Vettel a boxból rajtolva nyolcadikként ért célba, míg a pályafutása utolsó ferraris versenyét teljesítő spanyol Fernando Alonso egy kilencedik hellyel búcsúzott a maranellói istállótól, ahol épp Vettel veszi majd át a helyét.

A Ferrari 1993 után először zárt futamgyőzelem nélkül egy idényt, a konstruktőrök pontversenyében pedig 1997 után most fordult elő először az olaszokkal, hogy a Williams előttük végzett.

Az Abu-Dzabi Nagydíj végeredménye:
1. Lewis Hamilton
2. Felipe Massa
3. Valtteri Bottas
4. Daniel Ricciardo
5. Jenson Button
6. Nico Hülkenberg
7. Sergio Perez
8. Sebastian Vettel
9. Fernando Alonso
10. Kimi Raikkönen
11. Kevin Magnussen
12. Jean-Eric Vergne
13. Romain Grosjean
14. Nico Rosberg
15. Esteban Gutierrez
16. Adrian Sutil
17. Will Stevens

Kiestek: Kobajasi Kamui, Pastor Maldonado, Danyiil Kvjat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.