Belga Nagydíj

Ricciardo Mogyoród után Spában is nyert

A Red Bull 25 esztendős ausztrál pilótájának ez volt pályafutása és egyben idei harmadik futamgyőzelme.

2014.08.24 15:45MTI
Forrás: YouTube

A Magyarországon is győztes Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Belga Nagydíjat, amelyen az összetettben vezető német Nico Rosberg (Mercedes) második lett, s növelte az előnyét a versenyt feladni kényszerülő csapattársával, Lewis Hamiltonnal szemben.

A 25 éves Ricciardónak ez volt pályafutása, és egyben idei harmadik futamgyőzelme. Rosberg és nagy riválisa, Hamilton autója a második körben összeért, emiatt utóbbi pilóta defektet kapott, visszacsúszott a mezőny hátsó részébe, majd öt körrel a vége előtt feladta a nagydíjat.

A harmadik helyen Valtteri Bottas, a Williams finn pilótája ért célba. A rajtnál Hamilton előnyösebb helyzetben érkezett az első kanyarba, mint Rosberg, így átvette a vezető pozíciót csapattársától, akit a harmadik helyről induló címvédő, négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel (Red Bull) is megelőzött, ám néhány kanyarral később rontott, elhagyta a pályát, s a harmadik pozícióban állt vissza a mezőnybe.

Az első kör végén Hamilton, Rosberg, Vettel, Fernando Alonso (Ferrari), Ricciardo, Bottas volt az első hat sorrendje. A második körben Rosberg megpróbálta megelőzni Hamiltont, a két Mercedes összeért, Rosberg első szárnyából letört egy darab, Hamilton pedig bal hátsó defektet kapott, így a mezőny végére csúszott, s egy előre nem tervezett boxkiállást is végre kellett hajtania.

Rosberg az élről kiállva a kilencedik körben járt a boxban első kerékcseréjén, Vettel a 11., Ricciardo pedig a 12. körben kapott friss abroncsokat. A 15. körben Ricciardo állt az élen, mögötte Kimi Räikkönen (Ferrari), Vettel, Rosberg, Bottas, Kevin Magnussen (McLaren) volt a sorrend, Hamilton ekkor a 16. helyen haladt.

A Mercedes brit versenyzőjének autóján a 18. körben kereket cseréltek, közben Bottas jóval gyorsabbnak bizonyult Rosbergnél és Vettelnél, de a 20. körig csak előbbit sikerült megelőznie. Rosberg a 19. körben tudta le második boxkiállását, Ricciardo közben magabiztosan vezetett, Räikkönen volt a második, a harmadik Vettelt Bottas üldözte.

Räikkönen a 22., Vettel a 23. körben járt a boxban, Ricciardo a 28., Bottas pedig a 29. körben kapott új gumikat, Hamilton továbbra is a 16. helyen száguldott, aztán a 32. körben ismét a boxba hajtott kerékcsere miatt. Tíz körrel a leintés előtt Ricciardo, Rosberg, Räikkönen volt a dobogós helyeken állók sorrendje, őket Bottas, Vettel és Magnussen követte a 4., 5. és 6. pozícióban.

Rosberg és Vettel autóján a 35. körben ismét kereket cseréltek, öt körrel a verseny vége előtt pedig Ricciardo, Rosberg, Bottas volt a dobogósok sorrendje. Hamilton a 39. kör végén feladta a nagydíjat.

A hajrában az első három helyen már nem történt változás, az ötödik pozícióért azonban többen is nagy csatába keveredtek, a helyezés végül a címvédő Vettelé lett. Rosberg ezzel a második hellyel 29 pontra növelte az előnyét a pontversenyben Hamiltonnal szemben.

A világbajnoki sorozat két hét múlva az Olasz Nagydíjjal folytatódik Monzában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.