Korrupcióval vádolják a Forma-1 atyját

Megkezdődött Bernie Ecclestone büntetőpere

Megkezdődött csütörtökön a müncheni tartományi bíróságon a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone ellen korrupció vádjával kezdeményezett büntetőper.

2014.04.24 10:39MTI
Forrás: YouTube

A brit üzletember akár tízéves börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik a gyanú, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB német bank igazgatótanácsának egyik volt tagját a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban.

Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank a szóban forgó üzletrészt a CVC nevű pénzügyi befektető cégnek adja el, amely elkötelezett volt amellett, hogy Ecclestone-t továbbra is a Forma-1 vezérigazgatói székében tartsa.

A CVC azóta is a Forma-1 legnagyobb részvényese. A bankár, Gerhard Gribkowsky jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti, amelyet kenőpénz elfogadása miatt szabtak ki rá. A 83 éves Ecclestone védőügyvédei írásos beadványukban "valótlannak, félrevezetőnek és következetlennek" nevezték az ügyészség vádjait.

Hangsúlyozták: "a feltételezett megvesztegetés nem történt meg". A védőügyvédek közölték, hogy új bizonyítékokat terjesztenek majd elő a tárgyalás során.

Ecclestone korábban azt mondta, valóban átadott 10 millió dollárt Gribkowskynak, de csupán azzal a céllal, hogy elhallgattassa a bankárt, mert az azzal fenyegetőzött, hogy - Ecclestone szerint megalapozatlan - feljelentéseket tesz a Forma-1 vezetőjének adóügyeivel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.