Nemsokára a pasik szedik az antibébit?

Leállítja a spermiumtermelést a férfi fogamzásgátló

A hölgyek régóta használják, de a kutatók állítják: a férfiak néhány év múlva igénybe vehetik a női fogamzásgátló tabletta újabb változatát, mely nem jár mellékhatásokkal.

2011.06.07 19:00medipress.hu

A kifejlesztett gyógyszer ideiglenesen leállítja a spermiumtermelést anélkül, hogy károsítaná a férfi termékenységét. A kutatók évekig próbálták elkészíteni a női fogamzásgátló tabletta férfi megfelelőjét, de korábban nem jártak sikerrel.

Az utóbbi időben kifejlesztett gyógyszerek többsége injekció, nem pedig tabletta, és a többségük szteroidot tartalmaz, ami szívbetegséget, impotenciát és más káros mellékhatásokat okozhat. A korábbi anyagokkal szemben az új gyógyszer nem tartalmaz szteroidot, és nem jár mellékhatásokkal.

Egyelőre csak egereken tesztelték, de a kutatók azt remélik, hogy néhány éven belül megkezdhetik a hosszú távú emberkísérleteket is. A tabletta, melyet a New York-i Columbia Egyetem fejlesztett ki, a férfiak szervezetének A-vitamin felhasználását gátolja, ami létfontosságú a spermiumok termeléséhez.

Bár az A-vitamin a látás szempontjából is lényeges, a kutatók azt állítják, hogy a gyógyszer a látást nem befolyásolja, és a férfiakban szinte rögtön újraindul a spermiumtermelés, amint abbahagyják a gyógyszer szedését.

Mivel a gyógyszer még a fejlesztés korai szakaszában tart, készítői nem tudják pontosan, milyen gyakran kell majd szedniük a férfiaknak, de valószínűleg a női fogamzásgátló gyógyszerhez hasonlóan napi egyszeri alkalmazásra lesz szükség.

Az is elképzelhető azonban, hogy megpróbálnak erősebb, fokozatosan felszabaduló változatot készíteni, hogy elég legyen hetente egyszer bevenni a tablettát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.