A nők háztartása jó, hőháztartásuk kevésbé

Tényleg hidegebb a hölgyek keze!

A nők sokkal jobban érzik a hideget, mint a férfiak, mivel rosszabb a hőháztartásuk - vélekedik Mark Newton, az angliai Portsmouth-i Egyetem kutatója.

2011.06.04 12:00medipress.hu

A nők testében a zsírréteg sokkal egyenletesebben oszlik el, mint a férfiakéban, így a vér könnyebben áramlik vissza a belső szerveikbe, nyilatkozta Mark Newton a Daily Telegraph-nak.

Newton szerint a nők szervezetének sokkal hatékonyabb technikákat kell alkalmaznia, hogy fenntartsa a szükséges testhőmérsékletet, mivel a női testben összességében kevesebb a zsír és az izomtömeg, mint a férfiaknál.

Mindez azt jelenti, hogy kevesebb vér áramlik a nők kezébe és lábába, márpedig éppen a végtagjaink hőérzete határozza, meg hogy mennyire fázunk - mondta Newton.

Érdekes adat, hogy miközben a nők belső testhőmérséklete átlagosan 0,4 Celsius-fokkal magasabb, addig viszont a kézhőmérsékletük átlagosan 2,8 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

Az emberek sokkal érzékenyebbé válnak a hőmérséklet-változásokra, ha fáradtak, és miközben a test hőmérséklete csökkenni kezd az éjszakai alvás közben, a nők gyorsabban érik el a hőmérsékleti minimumot.

Dr. Jonathan Cohen,
endokrinológus szerint a testhőmérsékletünket a nemek közti különbségek mellett olyan tényezők határozzák meg, mint a testsúly, vagy a pajzsmirigyek működése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.