A bio-borok jóval egészségesebbek

Növényvédőszer-maradványok európai borokban

A konvencionálisan termelt borok jóval szennyezettebbek, mint a bio-borok. Ez derül ki az Európai Növényvédőszer Akciócsoport (PAN) Brüsszelben bemutatott vizsgálatából, amelynek során negyven, a világ különböző szegletéből származó vörösborban kutattak szermaradványok után.

2008.04.01 07:39MTI

Azok mennyisége azonban minden esetben az érvényes határértékek alatt maradt - írja a német Die Welt. A 34 hagyományosan előállított bor mindegyike tartalmazott növényvédőszer-maradványt, árfekvéstől függetlenül: francia csúcsminőségű borokból is kimutatták. A hat bioborból csak egy volt szennyezett - ezt a környező mezők hatásának tulajdonították.

A francia, olasz, chilei és dél-afrikai borokban kimutatott növényvédőszerek közül jónéhány rákot okozhat az EU szerint is, míg a német és osztrák borok szermaradványait csupán a tengerentúlon sorolják ebbe a kategóriába.

Az Európa Parlamentben megoszlanak a vélemények az ügy kapcsán - Hiltrud Breyer német zöld politikus szerint "az eredmények riasztóak és sokkolóak", és a különösen veszélyes mérgeket be kellene tiltani, míg Christa Klass, a CDU képviselője úgy vélekedik, hogy a meglévő törvények alapján a borok nem ítélhetők károsnak.

A több mint 600 tagszervezetből álló PAN sem szeretné elvenni az emberek kedvét a borfogyasztástól, de felszólította a bortermelőket, hogy jelentősen csökkentsék a felhasznált növényvédők mennyiségét. A PAN adatai szerint ugyanis Európa szőlőiben használják a növényvédő szerek húsz százalékát - míg a világ termőterületének csupán három százalékával rendelkeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.