Otthon is kikúrálhatjuk magunkat

Házi gombabomba: ezt tedd, ha nincs kéznél más!

A lábgomba rendkívül kellemetlen - ma már számos krém áll rendelkezésünkre ellene, de mit tegyünk, ha épp nem tudjuk beszerezni?

2011.05.18 09:03napidoktor.hu

Nem kevesen szenvednek időről-időre a lábgombától - a gomba viszketést okoz, a bőr kipirosodik és fáj. A patikákban és drogériákban kapható készítmények mellett vannak házi praktikák is, szelíd gyógymódok, amelyekkel segíthetünk magunkon, ha gomba keseríti meg a mindennapjainkat.

Ecettel a gomba ellen

Talán még nem hallottunk róla, mi mindenre jó például az ecet - a napégéses bőrt nyugtatja és hidratálja, de a lábgomba ellen is bevethető. A sima és az almaecet is beválik: keverjük össze vízzel, és áztassuk a folyadékban naponta kétszer 15 percet a lábunkat.

Az ecet titka, hogy elpusztítja a gombát és a baktériumokat, a viszketést csillapítja és hűsítő hatása van. Minden áztatás után alaposan töröljük szárazra a lábunkat és lábujjainkat. Vattapamaccsal is körbe törölgethetjük a gombás bőrfelületet, ha nincs szükségünk lábfürdőre.

A cipőnket rakjuk ki a napra szellőzni, hogy a gomba eltűnjön belőle. A ruhák mosásakor - különös tekintettel a harisnyákra, zoknikra - tegyünk a mosószer mellé egy kis csésze fehér ecetet, hogy a még a holminkban levő gombát kiirtsuk.

Az ecet remek fertőtlenítő szer. A műveleteket addig folytassuk, amíg nem sikerül eltüntetni a gombát. Az ecetes módszer előnye, hogy olcsó és teljesen természetes: nem használunk semmi egyéb kémiai anyagot.

Fontos azonban tudni, hogy ha a tünetek nem múlnak, sőt csak rosszabbá válnak, orvoshoz kell fordulni, a házi megoldások nem valószínű, hogy ilyen esetben is segítenek.

Tipp: ha hozzáértünk a gombás lábunkhoz, mindig alaposan mossunk kezet, nehogy átvigyük a fertőzést egyéb testrészeinkre. Fertőtlenítsünk mindent, ami a lábunkkal érintkezik, ezzel elkerülve, hogy más is megkapja a gombafertőzést. Az ecetet tartsuk távol a gyerekektől!

Szódabikarbóna

A szelíd gyógymódok között említhetjük a szódabikarbónát, mely ugyancsak élen jár a lábgomba elleni küzdelemben. Hogy megelőzzük a gomba újbóli felbukkanását, mielőtt aludni térünk, szórjunk szódabikarbónát a cipőnkbe. Szárít és megakadályozza a gombák megjelenését.

Teafa-, levendulaolaj és társaik


A teafaolaj ugyancsak hatékony a lábgomba ellen. Baktérium-, gomba- és vírusölő. Gombás fertőzés esetén 40 csepp teafaolajat érdemes 100 ml jojobaolajjal összekeverni, majd ezzel kezelni több héten át a gombás bőrfelületet. Ha a fertőzés nem szűnik meg, folytassuk a kezelést hígított grapefruitmag-cseppel.

A zsályalevél-kivonat szintén alkalmazható gomba ellen: meleg lábfürdő készítése ajánlott belőle. A levendulaolaj számos jótékony hatása mellett a gomba ellen is alkalmazható, a bőr- és körömfertőzések doktora.

A levendulaolaj nyugtató és görcsoldó hatású, valamint igen hatékony antioxidáns, a makacs fertőzésekkel is képes megküzdeni. A levendula illóolaj elpusztítja még a gyógyszer-rezisztens gombafajokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.