Kétszer annyian vannak, mint a valósak

Bizalmasabb viszonyban vagyunk online barátainkkal?

A legújabb kutatások szerint egy átlagos embernek általában kétszer annyi online ismerőse van, mint barátja a való életben.

2011.05.15 09:20medipress.hu

Az emberek általában hajlamosabbak nyíltabban, bizalmasabban és őszintébben viselkedni virtuális barátaikkal, mint élő társaikkal. Egy új kutatás adatai szerint egy átlagos embernek 121 online és 55 hús-vér barátja van.

A kutatók úgy vélik, az internet valódi alternatívát jelenthet a fizikai szocializálódásra képtelen emberek számára. "Legtöbbünknek az internet csak egy eszköz, amely segítségével képesek vagyunk tartani a kapcsolatot szeretteinkkel és barátainkkal, de a tartós elszigeteltségben élőknek, például a súlyos betegeknek sokkal fontosabb szerepet játszik az életükben az online lét" - nyilatkozta Helen Oxley, a Wythensawe Kórházban működő Manchester Felnőtt Cisztás Fibrózis Központ klinikai pszichológus konzultánsa.

"Társadalmi szinten is nagy átalakulás kezdődött a barátságok kialakulásában, hiszen egyre többen ismerik fel, hogy mély, tartós barátságokat is köthetnek olyanokkal, akikkel még sosem találkoztak. A krónikus betegségben szenvedők gyakran az internetet használják barátságaik fenntartására, blogok és közösségi oldalak segítségével, ez pedig segít nekik megbirkózni a betegségükkel."

A megkérdezettek 30 százaléka saját bevallása szerint naponta legalább két órát tölt a közösségi oldalakon, tízből egy ember pedig vagy online találta meg legjobb barátját, vagy pedig bízik abban, hogy életre szóló barátságokat köthet a világhálón.

Csak a megkérdezettek öt százaléka kérné el valaki más telefonszámát, huszonhárom százalék azonban az email cím és a teljes név tudatában biztosan rákeresne az új ismerősre valamelyik közösségi oldalon.

"A cisztás fibrózis egy életveszélyes öröklött betegség, ami az egész szervezetet érinti, de főként a tüdőre és az emésztőrendszerre van kihatással
- nyilatkozta Matthew Reed, a Cisztás Fibrózis Érdekszövetség elnöke - Az internet szociális érintkezésben betöltött szerepe nagyon fontos a cisztás fibrózisban szenvedők számára, különösen azoknak, akik különböző okokból nem tudnak kimozdulni otthonról."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.