Teszt előtt is megjósolható...

Jobb a bizonyosság: a terhességnek vannak korai jelei

Az egyetlen biztos módszer, hogy megtudd, terhes vagy-e, ha csinálsz egy terhességi tesztet. De a teszt előtt már sejtheted, hiszen a terhességnek vannak korai jelei.

2011.04.26 18:51kamaszpanasz.hu

Egyes nők olyan érzékenyek a testükben végbemenő változásokra, hogy már a kezdetektől fogva tudnak a terhességről. Más nők annyira nem érzékelik a változást, hogy észre sem veszik, hogy terhesek, már csak akkor, amikor nőni kezd a pocakjuk.

A terhesség első három hónapja az, ami kritikus. Ebben a periódusban fordul elő a legtöbb árulkodó jel, a has növekedésének kivételével.

Minden nőnél egyforma tünetek jelentkezhetnek?

A tünetek terhességenként és nőnként változhat. Tehát minden nőnek más-más tünetei lehetnek, sőt egy nőnek más tünetei fordulhatnak elő az első, illetve a második vagy a sokadik terhességénél.

A terhesség első tünetei nagyon hasonlítanak a menstruáció előtti időszakra, a permenstruációs szindrómára (PMS), így összetéveszthető a kettő egymással és nem ismerhető fel egyből a terhesség.

Az alábbiakban ismertetünk néhány gyakori korai tünetet, ami a terhességre utalhat. Fontos szem előtt tartani azt, hogy a tünetek nem csak kizárólag terhességre utalhatnak, hanem másra is. Így az egyetlen módja annak, hogy megtudd az igazságot, a terhességi teszt.

Pecsételő vérzés és görcs

Nagyjából 12 nappal a megtermékenyítés után, a megtermékenyített petesejt (zigóta) beágyazódik a méhfalba. Ekkor jelentkezik a terhességet jelző első, legkorábbi tünet, a pecsételő vérzés és a görcs.

Ez a görcs hasonlít a menstruációs görcshöz, ezért vannak nők, akik a menstruációs vérzésük kezdetével tévesztik össze, bár ez a görcs enyhébb, mint a menstruációs görcs.

A vérzés és a görcs tényleg lehet a menstruációs vérzés kezdete, ha például, ha áttérsz egy másik fogamzásgátló tablettára, mellyel más időpontra tevődött a menstruációd. Akkor is előfordulhatnak ezek a tünetek, ha fertőzés áll fenn vagy a közösülés során horzsolás keletkezet.

A vérzés mellett előfordulhat fehér, tejszerű folyás is. Ez azzal függ össze, hogy rögtön a fogantatás után a hüvely fala megvastagszik. Ez a fokozott sejtnövekedés kibéleli a hüvelyt és folyást okoz.

A folyás fennmaradhat a terhesség végéig, általában ártalmatlan és nem igényel kezelést. De ha azt veszed észre, hogy megváltozott a szaga, az állaga, a színe vagy égő, viszkető érzést érzel, akkor fordulj a nőgyógyászodhoz: ezek a tünetek gombás vagy bakteriális fertőzésre utalhatnak.

Mell feszülés

A terhesség alatt a test hormon szintje nagyon megváltozik. Éppen ezért a terhesség ideje alatt, de főleg az első egy- két hétben a mellek megduzzadnak, feszülnek. Vannak nők, akik úgy érzik, hogy nehezebbek, teltebbek és érintésre érzékenyek. A mellbimbó környéki bimbóudvar besötétülhet.

A mell ilyen nemű változása a PMS ideje alatt is jelentkezhet, illetve a fogamzásgátló tabletta is okozhatja. Ha ezek a tünetek tényleg azért jelentkeznek, mert terhes vagy, tartsd észben, hogy a szervezetednek szüksége van pár hétre, hogy megszokja az új hormonszintet. Ezért később kevésbé fognak fájni a melleid, vagy legalább is "azt hiszik".

Fáradtság

A megtermékenyítés után 1-2 héttel szokatlanul fáradt lehetsz. A túlzott fáradtságot terhesség idején a magas szintű progeszteron okozza, de ha nem vagy terhes, akkor a fáradtság alacsony vércukorszintre és vérnyomásra vagy fokozott vérképződésre utalhat.

A fáradságot továbbá a stressz, a depresszió, a fizikai kimerültség, egy megfázás vagy influenza, illetve más betegség is kiválthatja. Ha bebizonyosodott, hogy nem vagy terhes, de mégis fáradt vagy, pihenj sokat, illetve egyél fehérjében és vasban gazdag élelmiszereket!

Hányinger (reggeli rosszullét)

Az emelkedett ösztrogén szint miatt lassabban örül ki a gyomortartalom. E miatt sok nőnél reggeli rosszullét léphet fel, ami hányingerrel, hányással járhat.

Nem minden nőnek van hányingere és nem is törvényszerű, hogy reggel. A nap bármely szakában előfordulhat, ezért az az elnevezés, hogy "reggeli rosszullét", helytelen. Vannak nők, akik, ha teherbe esnek, megkívánnak bizonyos ételeket, de lehetséges az is, hogy egyes élelmiszerektől megundorodnak.

Ez is a megváltozott hormonszinttel áll összefüggésben. Az undor olyan erős lehet, hogy ha csupán egy ilyen ételre gondol a kismama, már attól hányingere lehet.

A hányingerért a gyomor- bélrendszeri megbetegedések is felelőssé tehetőek, ezért ha hányingered van, bizonyosodj meg a felől, hogy ez a terhesség tünete e vagy valami másé.

A sóvárgás vagy az undor a PMS ideje alatt is jelentkezhet, illetve a táplálkozás megváltozásakor, depressziókor vagy stresszkor. A hányinger, a sóvárgás vagy az undor kb. a 13.-14. hét körül mérséklődik vagy megszűnik.

Bár vannak olyan nők, akiknél ezek az ingerek fennállnak a terhesség végéig. Ezalatt nagyon fontos az, hogy a nőgyógyásszal megbeszéld a szükséges étrendet annak elérése érdekében, hogy a kismama és a baba megkapjon minden szükséges tápanyagot.

Elmaradt menstruációs vérzés

A legnyilvánvalóbb tünete a terhességnek, ha nem jön meg időben. Sok nő ekkor csináltat terhességi tesztet. De nem mindig beszélhetünk ilyenkor terhességről. Sok tininek rendszertelen a menstruációja, de az is lehet, hogy csak késik pár napot. A rendszertelenséget okozhatja stressz, kimerültség, hormonális probléma, étkezési zavar. Akkor is késhet a vérzés, ha abbahagytad a fogamzásgátló szedését.

Egyéb korai tünete a terhességnek

A megváltozott hormonszint okozhat más tüneteket is:

- Körülbelül a fogantatástól számított 6.- 7. héten gyakori vizelési inger jelentkezhet. Bár ez húgyúti fertőzésre, cukorbetegségre vagy vízhajtó tabletta használatára is utalhat.

- A megnövekedett progeszteron szint, lassítja az élelmiszer áthaladását a belekben, így székrekedést okozhat. Sok folyadék és magas rostártalmú élelmiszerek fogyasztása segíthet ezen a problémán.

- A hangulatváltozás is gyakori, főleg az első három hónapban. Bár a hangulatváltozás nagyon sok másra is utalhat. Depresszióra, stresszre, PMS- re.

- Sok nő gyakori, de enyhe fejfájásra panaszkodik, mások meg krónikus hátfájásra.

- A tágult erek miatti alacsony vérnyomás vagy az alacsony vércukorszint szédülést, ájulást okozhat. De az ájulás vagy a szédülés a terhesség korai jele is lehet.

Lehet, hogy egy terhes kismamán az itt felsorolt összes tünet jelentkezik, de van, akinél, csak egy vagy két ilyen tünet van. Minden esetre, ha bármi hasonló dolgot tapasztalsz, keresd fel a nőgyógyászod, aki megállapítja, hogy terhes vagy-e, vagy sem.

Ha igen, akkor elmondja a további teendőket, ha nem, akkor segít kideríteni a tüneteid lehetséges okait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.