A szédülés és a zsibbadás már rosszat jelent

Nem mindegy, hogy fáj az a fej: ilyenkor orvos kell!

Hitte volna, hogy a lakosság kilencven százalékát gyötri valamilyen okból fejfájás? Rengeteg féle van, de a legfontosabb két típus a hétköznapi és a komolyabb, krónikus fejfájás, a kettőt fontos megkülönböztetni egymástól.

2011.04.11 08:55napidoktor.hu

A lakosság 90%-ának van valamilyen okból fejfájása. Rengeteg féle fejfájást különböztethetünk meg, de alapvetően a beteg szempontjából a legfontosabb két típus a hétköznapi és a komolyabb, krónikus fejfájások diagnosztizálása.

Léteznek fejfájások önmagukban és vannak betegséghez kapcsolódó fejfájások - mondja Dr. Hargitai Réka, családorvos. A tenziós fejfájás stressztől, alváshiánytól, kimerültségtől, mozgáshiánytól, kevés folyadékfogyasztástól alakulhat ki, gyakran frontok miatt erősödik fel.

Nem köthető súlyos szövődményekhez, de a munkavégzésünket és életminőségünket meglehetősen megnehezíti. Gyenge vagy mérsékelten súlyos fájdalom jellemzi ezt a fejfájás típust, melyet a fejünk bármely részén tapasztalhatunk.

Ezeket a fejfájásokat türelemmel, enyhébb szerekkel orvosolhatjuk. Akkor gyanakodhatunk komolyabb problémára, ha a fejfájás több kísérő tünettel jár.

Aggodalomra adhatnak okot a következő fejfájást kísérő tünetek:

- hirtelen kialakuló, erős fejfájás
- súlyosbodó, addig megszokott tevékenységre fokozódó fejfájás
- a látótér kiesése
- magas láz
- szokatlan zavartság
- nem múló szédülés
- végtag- és testfélzsibbadás
- fejsérülést követő, fokozódó fájdalom

A rendszeresen visszatérő, erős fejfájásokkal mindenképpen érdemes elmenni szakorvoshoz, az otthoni fájdalomcsillapítási kísérletezés helyett, hiszen súlyos következményei lehetnek egy rosszul kezelt fejfájásnak, nem mellesleg pedig komoly, eddig még nem diagnosztizált betegség is állhat a fájdalmak hátterében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.