Hizlal a gyakori szertartásra járás?

A vallásos emberek jobban híznak?

Egy új kutatásból az derül ki, hogy azok, akik gyakran járnak vallásos szertartásokra, jelentősen nagyobb eséllyel híznak el, mikor középkorúak lesznek.

2011.04.03 11:19medipress.hu

A tanulmány nem azt bizonyítja, hogy a vallásos élet hizlal, a testsúlyt sem hozza összefüggésbe a hittel.

Az eredmények mégis meglepőek, tekintettel főként arra a tényre, hogy a vallásos emberek általában jobb egészségnek örvendenek, mint mások, mondta el a tanulmány szerzője, Matthew J. Feinstein, a chicagoi Északnyugati Egyetem orvostanhallgatója.

"A tanulmány emberek egy bizonyos csoportját állítja a központba, akik úgy tűnik, hogy hajlamosabbak az elhízásra. Jót tenne nekik egy célirányos megelőző program, illetve a már kialakult állapot kezelése."
A tudósok már évek óta vizsgálták a vallásos élet és az egészség kapcsolatát, és felfedezték a kettő közti pozitív összefüggést.

A vallásos tevékenység - akár privát, akár közösségi - jobb fizikai állapotot, kisebb mértékű depressziót és nagyobb boldogságot eredményez, jelentette ki Jeff Levin, a Baylor Egyetem Vallás és Népesség-egészségügy Programjának igazgatója.

Arra is utalnak azonban jelek, hogy a vallásos emberek jobban is híznak. Az Amerikai Szív Szövetség atlantai konferenciáján közzétett tanulmányban például nyomon követték az emberek súlyának alakulását.

Egy korábbi, hosszú távú felmérés adatait elemezték. 2 433 embert vizsgáltak, akik a 80-as évek közepén 20-32 év közöttiek voltak.

A legtöbben a nők köréből kerültek ki, 41 százalékuk tartozott az afroamerikaiak közé. Miután az egyén faktorokat rögzítették, kiderült, hogy a vallásukat legsűrűbben gyakorlók 32 százaléka elhízott ezen idő alatt. A legkevésbé szorgalmasok között ez az arány mindössze 22 százalék lett.

Vajon miért híznak el ezek az emberek?


Levin szerint az egyik lehetőség, hogy az istentiszteletre, Bibliakörbe, imacsoportokba járó emberek általában "csak egy helyben ülnek, ahelyett, hogy mozognának odakinn. A vallással kapcsolatos étkezési szokások sem éppen egészségesek, folyton ünnepelnek valamit, az összejövetelek után lakomát tartanak vagy édességeket szolgálnak fel, sült csirkét, állati zsiradékban sült hagyományos kóser ételeket, stb."

Felmerül egy másik kérdés is: Miért lehet az, hogy a túlsúlyuk ellenére a vallásos emberek egészségesebbek? Feinstein szerint ezt már magyarázhatja az egyszerű tény is, hogy köztük kevesebb dohányost találni.

Bármi is legyen az ok, a tanulmány rámutat arra is, hogy az imádság helye felvállalhatja az elhízás elleni küzdelmet is. "A megoldás részei lehetnek, például úgy, ha felhívják a figyelmet a túlsúlyra és egészségvásárokat rendeznek." - mondta el Dr. Daniel P. Sulmasy, orvostudományi és etikai professzor.

"A lelkipásztorok, különösen a szegényebb körzetekben, szorgalmazhatnák a friss termékek fogyasztását a gyorsételekkel szemben."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.