Hasznos a közérthető szexuális felvilágosítás

Oktatással csökkenthető a tiniterhességek száma

Kudarcot vallanak a tizenéveseknek szánt, teljes megtartóztatást hirdető programok az Egyesült Államokban. A születésszabályozást is magában foglaló, közérthető szexuális felvilágosítás hatására viszont egy tanulmány adatai szerint kevesebb tini esik véletlenül teherbe.

2008.03.25 12:37MTI

A 2002-ben készült nemzeti felmérés adatait elemezték a kutatók. 1700, tizenöt és tizenkilenc év közötti, heteroszexuális fiatal között azoknál, akik szexuális oktatásban vettek részt iskolájukban, 60 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy teherbe estek, vagy teherbe ejtettek valakit. A kutatók nem találták egyértelmű hasznát az absztinenciaprogramoknak, írja a Journal of Adolescent Health amerikai szaklap áprilisi száma.


Nem igazolódott, hogy a szexuális felvilágosítás növelné a tiniszex valószínűségét, vagy a szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) arányát, ellentétben az amerikai közvélekedéssel. A szövetségi kormány jelenleg csak a teljes absztinenciát hirdető programokat támogatja évente 170 millió dollárral (mintegy 28 milliárd forint). Ezekben nem, vagy legfeljebb hibaszázalékuk okán említik a terhesség megelőzésének különböző módjait, például a betegségek ellen is védő óvszert.

Ez a tanulmány az első, mely nemzeti szinten hasonlítja össze a kétféle megközelítés hatását - mondta Pamela K. Kohler kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem AIDS és STD Központjának munkatársa. A megkérdezett tizenévesek kétharmada vett részt szexuális felvilágosításban, mintegy negyede pedig a teljes absztinencia programban. 10 százalék alatt volt azok aránya, akik semmilyen oktatást nem kaptak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.