Tömve a világ koncentrációgyilkosokkal

Nem tudsz koncentrálni? Jelentkezz ki!

A mai világ valóban tele van "koncentrációgyilkosokkal" - kezdve a telefontól, amely állandóan a közelünkben van, a közösségi portálokon át az állandó telefoncsengésig, számos dolog vonja el a figyelmünket, igencsak megnehezítve a koncentrációt.

2011.03.17 15:00ma.hu

Tulajdonképpen egyáltalán nem nevezhető csodának, ha manapság valaki nehezen tud a feladataira koncentrálni - modern világunkban számos dolog létezik, amely ugyan a kommunikációnk könnyítése érdekében született, ám nagy szerepet játszik a figyelem elvonásában.

Állandóan körülvesznek bennünket a "koncentrációgyilkosok", és csak részben tudjuk függetleníteni magunkat tőlük.

A pszichológus Lucy Jo Palladino néhány módszert ajánl arra, hogy kicsit "megszabaduljunk" tőlük: a koncentrációgyilkosok ugyanis nemcsak a figyelmünket vonják el, de megzavarnak és nyugtalanítanak is.

A közösségi oldalak élen járnak például ebben - számos előnyük van, könnyű a barátokkal való kommunikáció, ám az biztos, hogy miközben hozzá-hozzászólunk valamihez, megy az időnk, és egyre kevésbé tudunk a munkára koncentrálni.

Minden alkalommal, amikor valamit megnézünk vagy valamihez hozzászólunk a portálon, megszakítjuk a gondolatmenetünket, kiesünk a munkából.

Jelentkezz ki!

Noha a közösségi oldalak a kezdőlapon arra biztatnak: maradjunk bejelentkezve, jobb, ha a munka idejére teljesen kizárjuk a közösségi oldalakat. Ha mindenképp szükségét érezzük, hogy "tevékenykedjünk" ott is, tegyük akkor, amikor a munkában szünetet tartunk.

Amennyiben nem tudunk ellenállni a csábításnak, hogy a közösségi oldalon böngésszünk, a munkánk zavartalansága érdekében tegyük el a laptopot olyan helyre, ahol nincs internet-hozzáférésünk pár óra hosszáig.

Özönlő e-mailek

A postaládába naponta beérkező, munkával kapcsolatos e-mailek is igencsak megnehezítik, hogy az ember egy feladatra koncentráljon. Azzal nem haladunk előre, ha meg-megszakítjuk a munkát, hogy egy e-mailre válaszoljunk. Állítsunk fel fontossági sorrendet!

Találjunk rá alkalmat a nap folyamán, hogy az e-mailekkel ne foglalkozzunk, és ezalatt végezzük el a fontos feladatainkat.

Mindig csak a telefon

A mobilunk csengése időről-időre egyre zavaróbbá válhat - már azzal is segítünk magunkon, ha leszabályozzuk a hangját, vagy kikapcsoljuk a hangot.

Szinte lehetetlen úgy végigcsinálni egy munkafolyamatot, hogy a csengés és a beszélgetés - még ha rövid is - folyton megzavar bennünket. Ha a hívás nem sürgős, nyugodtan hagyjuk, hogy az üzenetrögzítő kapcsoljon be.

Ne csináljunk egyszerre mindent!


Meg lehet próbálni, de inkább időt vesztünk, ha egyszerre kapunk bele mindenbe, mint ha inkább szépen egymás után végezzük el a feladatokat. Ha csak lehet, egyszerre egy dologra igyekezzünk koncentrálni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.