A Viagránál is jobb...

Megdöbbentő: pókmérget az erekcióért?

A legtöbb ember kicsit izgatottá válik, mikor meglát egy nagy pókot, de azok számára, akiket megmar a brazil vándorpók, ez az "izgalom" új jelentést nyer, ugyanis a pók méreganyaga erekciót vált ki a férfiaknál.

2011.03.11 13:10medipress.hu

A brazil vándorpók (Phoneutria Nigriventer) mérge számos molekula tömény elegye, állítja Dr. Kenia Nunes, a Georgiai Orvosi Főiskola pszichológusa, aki jelenleg a pókméreg szokatlan mellékhatását vizsgálja.

Az erős toxinokat tartalmazó pókméreg különféle tüneteket produkál a pók áldozatának szervezetében. Az egyik ilyen szimptóma a priapizmus, ami a pénisz állandó merevedésének állapotát jelenti.

Az órákig tartó és komoly fájdalommal járó erekció mellett a vándorpók mérge izomrángást, súlyos fájdalmat és légzési nehézséget okoz, sőt orvosi kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet az oxigénhiány következtében. Ellenszérum hatására az áldozat egy héten belül felépülhet.

Szerencsére ennek a nagyméretű póknak – lábaival együtt az átmérője elérheti a 10-13 cm-t – kevés halálos áldozata van. A 7 000 regisztrált pókmarás következtében mindössze 10 ember vesztette életét a méreganyagtól.

A kutatók szerint a brazil vándorpók méreganyaga segítséget nyújthat a merevedési zavarokkal küzdő férfiak kezelésében. Dr. Kenia Nines és munkatársai a kutatás során megtalálták, hogy a méreganyag melyik toxinja okozza az erekciót.

A magas vérnyomással és merevedési zavarokkal rendelkező kísérleti patkányokon kipróbálva jól szerepelt a toxin.

A PnTx2-6 elnevezésű toxin izolálása után Nunes és kollégái vizsgálni kezdték az anyag működési mechanizmusát, és összehasonlították az ismert potencianövelő készítmények, mint például a Viagra működésével.

Nunes szerint a toxin opcionális kezelést jelenthet azok számára, akiknél a hagyományos kezelés hatástalannak bizonyult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.