Nincs köze a stressznek hozzá?

Idegeskedhetünk, attól még teherbe eshetünk!

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint - a közhiedelemmel ellentétben - a stressz és az idegeskedés nem rontja a nők esélyét a meddőségi kezelések során.

2011.03.03 16:00medipress.hu

Brit kutatók tizennégy tanulmányt néztek végig, amelyekben összesen 3583 meddőségi kezelésen résztvevő nő adatai szerepeltek, akiknek a mindennapjaira már a kezelések előtt jellemző volt a stressz és a gyakori aggodalmaskodás.

Miután összevetették azoknak a nőknek az adatait, akik sikeresen teherbe estek, azokéval, akik nem, semmiféle összefüggést nem találtak az érzelmi állapotuk és a kezelés sikeressége között.

Jacky Boivin, a wales-i Cardiff Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora így nyilatkozott:

„Az új ismeretek fényében minden nő megnyugodhat, hogy sem a meddőségi kezelésekkel együtt járó idegeskedés, sem bármilyen egyéb stresszt okozó élethelyzet nincs negatív hatással a teherbeesésükre.”


A szakértők szerint a párok nagyjából tizenöt százaléka meddő, és a legtöbb nő meg van róla győződve, hogy az idegeskedés és a stressz csak tovább rontják a helyzetüket.

A kutatások eredményei azonban most egyértelműen cáfolják ezt a vélekedést, ezért a szakemberek bizton állítják, hogy mindez csupán egy makacs tévhit, aminek semmiféle valóságalapja nincsen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.