Sokat szenvednek a kicsik

Megfázás: komoly gyötrelmeket okoz a gyereknek?

A gyermekek minden korosztályát egyaránt érintő, leggyakoribb betegség a megfázás vagy nátha. Habár ezek, a vírus okozta légúti fertőzések csak 1-2 hétig tartanak, mégis a legtöbb gyermek számára komoly gyötrelmeket okoznak.

2011.02.04 10:03WEBbeteg

Mi is tulajdonképpen a megfázás?

A megfázás egy vírusos fertőzés, ami a felső légutakat érinti. Több mint 200 vírustörzs képes megfázásos betegséget okozni, mégis a legáltalánosabb kórokozó a Rhinovírus.

A rhinovírus általában torokgyulladást, fülgyulladást okoz, de előfordulhat fejfájás, hányás, izomfájdalom is Mivel a megfázás vírus okozta fertőzés, az antibiotikumok, (amelyek baktériumok ellen hatnak) ebben az esetben nem használnak.

Az újszülöttek kivételével, az egészséges gyermekek számára nem jelent közvetlen veszélyt a megfázás. A betegség általában 4-10 napig tart, ez idő alatt akár kezelés nélkül is elmúlik.

Mivel sokféle vírustörzs okozhat náthát, egyben új törzsek jelenhetnek meg, ezért a gyermekekben sosem alakul ki rezisztencia az összes vírus okozta megfázásos betegség ellen.

Sokszor a vírusos eredetű megfázás nem gyógyul teljesen, hanem bakteriális felülfertőzés lép fel. Ilyenkor előfordulhat tüdőgyulladás, középfülgyulladás.

A baktérium okozta fertőzés legyengíti a szervezet immunrendszerét, ezért antibiotikumos kezelésre szorul a beteg.

Milyen tüneteket mutat egy náthás gyerek?

A gyermekek esetében a legtöbb megfázásos betegség váratlanul jelentkezik. A gyerek egyszer csak arra kelhet, hogy a következő panaszai vannak: orrfolyás, tüsszögés, levertség, néha láz.

Az arcüregben termelődött váladék miatt, ami a gégébe jut, előfordulhat száraz, fájó torok, köhögés, ezek a leggyakoribb megfázásos tünetek gyermekek esetében. A náthavírus a nyirokcsomókat is megtámadhatja, torokban, hörgőkben, fülben és előidézhet gyulladást.

A vírusos megfázás szélsőséges esetben okozhat kiszáradást és hányást is. A megfázás korai szakaszában a gyermek nyugtalan, fejfájásra és torokfájásra panaszkodhat.

Ahogy a betegség előrehaladott stádiumba kerül, a váladék termelése fokozódik és sötétebb színű lesz, enyhe köhögés is kialakulhat, ami több napig is tarthat.

Hányszor kaphatják el a náthát évente a gyerekek?

A statisztikai adatok szerint, az iskoláskor előtt álló gyermekek nagyjából kilencszer betegednek le náthával, míg az óvodások 12 megfázáson esnek át egy évben, ugyanez a szám serdülők és felnőttek esetében 7.

A megfázásos időszak rendszerint szeptembertől egészen március végéig, áprilisig is eltarthat. A legtöbb vírus okozta megfázásos betegség, ami előfordul a gyermekeknél, ezekben a hónapokban fordul elő.

Az orrdugulás - okok és következmények

Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja az áthaladó levegőt.

A legjobb és legegyszerűbb módja, hogy a gyermeke elkerülje a vírusfertőzést, ha megtanítja neki a helyes és alapos kézmosást, mivel a közönséges nátha érintkezés és cseppfertőzés útján terjed, ezért fontos a személyi higiénia.

Például fertőzött személlyel történő érintkezéssel vagy annak tüsszentésével, köhögésével, vagy az általa megfogott tárgyakról kerülhet át kórokozó másik emberre (kilincs, korlát, tollak, stb.). Szinte bármely használati eszköz, amivel előzőleg a fertőzött személy érintkezésbe került, ugyanúgy a fertőzés forrásává válhat.

A tárgyakon megtelepedett kórokozók órákig életképesek maradhatnak, ha ez idő alatt a gyermek érintkezésbe kerül az adott tárggyal (megfogdossa, esetleg meg is nyalja), majd a kezével szeméhez, orrához dörzsöli, már esélyes, hogy elkaphatja a fertőzést, ezért kell elővigyázatosnak lenni, főleg kisgyermek esetében.

Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása gyerekeknél?

Tanulmányok is alátámasztják azt a tényt, hogy sok betegségtől megóv az alapos kézmosás, ezért fontos már kicsi korban megtanítani a gyerekeket a helyes fürdőszoba használatra, (WC használat után, evés előtt, játszás után) meleg vízzel, bő szappannal kb. fél percig tartó kézmosás segít megszabadulni a kézre tapadt szennyezőktől és a legtöbb kórokozótól.

Ha már beteg a gyermeke, fontos, hogy ne adhassa tovább másoknak. Ezért, ha már mutatja a megfázás jeleit, érdemes otthon marasztalni és elkülöníteni a többi gyerektől, nehogy továbbadja a fertőzést.

Célszerű, hogy a gyermek megtanulja, ha beteg és folyik az orra, tüsszög, köhög, akkor használjon zsebkendőt és takarja el a száját, ha nem áll rendelkezésre zsebkendő köhögés esetén a ruhájával takarja az arcát.

Érdemes nyomatékosítani a gyermekben, hogy orrfújás, köhögés, tüsszentés után is mosson kezet, hogy elkerülje a fertőzés továbbadását.

Hogyan érdemes kezelni a náthát gyermekek esetében?

A megfázás magától is elmúlik néhány nap alatt, akár gyógyszeres kezelés nélkül is.

Néhány házi praktika, a jobbulás meggyorsításának érdekében:

o Gondoskodjon gyermeke megfelelő pihenéséről.
o Biztosítson bőséges folyadék utánpótlást.
o Célszerű párásítani a gyerek szobáját éjjelre, a párás levegő könnyebbé teszi számára a légzést.
o Súlyos esetben érdemes láz, gyulladás és fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazása, mely enyhíti a kis beteg szenvedéseit, fontos megbizonyosodni arról, hogy milyen korban, melyik gyógyszer adható. Illetve, hogy ezen a készítmények kaphatóak e kifejezetten gyerekek számára készült változatban is.

Soha nem szabad aszpirint adni kisgyermekeknek, ha influenzaszerű tüneteik vannak, különösen láz esetén nem, egészen 15 éves korig.

Mivel az aszpirin növeli a Reye szindróma kialakulásának az esélyét, ez egy súlyos és ritka rendellenesség, ami 15 éven aluliakat veszélyezteti, máj és agykárosodást okozhat.

Mindenképp konzultáljon a gyerekorvossal, mielőtt bármilyen vény nélküli gyógyszert adna a 6 éven aluli gyermekének.

Kisgyermek esetében érdemes lehet orrszívót használni orrfolyás esetén, illetve sós orrsprayt befújni az orrjáratokba.

Ne felejtse el!


Az antibiotikumok nem használnak megfázás esetén, mivel azok baktériumokra hatnak, a náthát pedig vírusok okozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.