A legtöbb ember egyértelműen jobb- vagy balkezes

Hátrányos gyermekem kétkezűsége?

Aki mind a jobb, és mind a bal kezével tud is ügyesen ténykedni, az csak látszólag előny. Azok a gyerekek, akik nem rendelkeznek domináns kézzel, gyakran szenvednek pszichés problémáktól és tanulási nehézségektől.

2011.01.31 13:00drinfo.hu

Mindegy hogy írnak, kenyeret szelnek, vagy a falba szöget vernek, teszik ezt automatikusan a domináns kezükkel. 100 ember közül csak egy rendelkezik a „kétkezűség” tulajdonságával.

Ami első pillanatra előny lehet, gyakran problémákat jelenthet, egy londoni vizsgálat szerint.

Zavarokhoz vezethet a domináns kéz hiánya

A szakemberek 8000 finn gyereket vizsgáltak meg, akik közül 87-en kétkezűek voltak. A vizsgálat alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a domináns kéz hiánya gyakran pszichés megbetegedésekhez és tanulási zavarokhoz vezet a gyerekek és fiatalok körében, írja a focus.de.

A jobb-, illetve balkezesek körében feleannyi zavart érzékeltek. A problémák között gyakran nyelvi nehézségeket, alacsonyabb teljesítményt, figyelemzavart és hiperaktivitást figyeltek meg.

A kétkezűség okát még nem ismerik, szakemberek úgy vélik, hogy az egyik agyfélteke dominanciája okozza a zavart.

A gyerekorvosoknak, pedagógusoknak és szülőknek kellene felfigyelni a kétkezűségre a korai gyermekkorban, állítják a szakemberek.

Kapcsolódó kifejezések: balkezes, domináns kéz, hiperaktivitás, jobbkezes, kétkezűség, nehézség, nyelv

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.