A táplálkozás fontossága terhesen

Ha az anya fogyókúrázik, a baba alacsonyabb IQ-val születik

Egy új tanulmány bebizonyította, hogy a kalóriaszegény étrend, vagy a fogyókúra a terhesség korai szakaszában káros hatással van a magzat agyfejlődésére, a gyerek könnyen alacsonyabb IQ-val születik, és későbbi életében viselkedési problémák alakulhatnak ki.

2011.01.24 15:00medipress.hu

A terhesség alatt szabadon ehetünk bármit, amit a szervezet megkíván - tartja a mondás. Sokan vallják ezt, de sajnos nem így van. A terhesség alatti kalóriák nem szállnak el nyomtalanul.

Azzal, ha a szükségesnél sokkal több táplálékot fogyasztunk, nem segítjük gyermekünk növekedését. A terhesség alatti táplálkozásnál is a minőség a fontos, nem a mennyiség. A kezdeti hetektől érdemes odafigyelni arra, hogy az étel gazdag legyen vitaminokban, ásványi sókban, rostokban.

A Texasi Egyetem kutatói megállapították, hogy a nem kielégítő táplálkozás a terhesség első felében komoly károsodást okoz a magzatban: kevesebb sejt-sejt közötti kapcsolat és sejtosztódás alakul ki.

A magzat életében ez a legkritikusabb időszak, ekkor alakulnak ki az idegsejtek és az agysejtek, mondja Dr. Peter Nathanielsz.

A vizsgálat során pávián anyák két csoportját figyelték meg, a kutatók szerint az eredmények az emberekre nézve is relevánsak.

Az egyik csoport azt evett, amit csak megkívánt a terhessége első felében, míg a másik csoport 30%-kal kisebb tápértékű ételt kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kalóriaszegény táplálkozás több száz idegsejt és gén fejlődését befolyásolta.

Ez a negatív hatás többszörösen jelentkezik a tizenéves anyák esetében, akik még növésben vannak, illetve az idősebb anyáknál, akik már kevésbé hatékonyan tudják átadni a tápanyagot a babának.

A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.