A bogyós gyümölcsök csökkenthetik a vérnyomást

Új felfedezés: a feketeáfonya védelmet nyújthat

A feketeáfonya fogyasztása védelmet nyújthat a magas vérnyomás ellen - állítják a University of East Anglia (UEA) és a Harvard Egyetem kutatói.

2011.01.21 15:16medipress.hu

A magas vérnyomás, vagyis hipertenzió világszerte az egyik leggyakoribb szív-érrendszeri betegség.

A világ felnőtt népességének egynegyedét érintő rendellenesség stroke (gutaütés) és szívbetegség kialakulásához vezethet, és évente több mint 300 milliárd dollárt emészt fel.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett kutatás szerint a feketeáfonyában fellelhető bioaktív anyagok, az úgynevezett antocianinok, védelmet nyújtanak a magas vérnyomás ellen.

A feketeáfonyát fogyasztók és nem fogyasztók összehasonlítása azt mutatta, hogy a legalább hetente egy adagot fogyasztók esetében 10 százalékkal csökken a rendellenesség kialakulásának kockázata.

A flavonoidok családjába tartozó antocianinok nagy mennyiségben fordulnak elő a feketeribizliben, a málnában, a padlizsánban, a vérnarancsban és a feketeáfonyában.

A teában, gyümölcslevekben, vörösborban és fekete csokoládéban fellelhető flavonoidok közismerten csökkentik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

Az UEA és a Harvard egyetemek közös, 14 éves időszakot felölelő tanulmánya első alkalommal vizsgálta a flavonoidok a magas vérnyomásra gyakorolt hatását.

" Eredményeink azért izgalmasak, mert arra utalnak, hogy az antocianinok elérhető étrendi bevitele hozzájárulhat a magas vérnyomás megelőzéséhez” – nyilatkozta Aedin Cassidy professzor, a kutatás vezetője.

„Az antocianinokat könnyű beilleszteni az étrendbe, mert rengeteg gyakran fogyasztott élelmiszerben megtalálhatók. Tanulmányunkban a feketeáfonya számított a leggazdagabb forrásnak, mert ezt elterjedten fogyasztják az Egyesült Államokban. A szintén nagy mennyiségű antocianint tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a feketeribizli, a málna, a padlizsán és a vérnarancs.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.