Küzdelmet jelent az iskolába való indulás...

Kisgyermekes családokban mindennapos a reggeli stressz

A reggeli készülődés és iskolába, óvodába való indulás komoly stresszhelyzetet jelent a legtöbb kisgyerekes család számára, amely napi szinten jelentkezik - állapította meg egy felmérés.

2011.01.10 18:29MTI

A feszültség annál nagyobb, minél több kisgyerek van a családban.

A TNS online piackutató szeptemberi kutatásában résztvevő anyukák közel háromnegyede állítja, hogy nagyon is jellemző a reggeli stressz a családjukban.

A feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába.

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban soroltak fel problémákat.

A válaszadók 63 százaléka említette spontán válaszként az öltözködéssel járó problémákat, 69 százalékuk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente: a kisgyerek nem akar elkezdeni öltözni, helyette inkább mást csinál, nem azt akarja felvenni, amit anyukája készített ki neki.

Harmadik leggyakoribb problémaként az időben elindulást említették - közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég.

A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: a kicsik nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő választ.

A több kisgyermekkel rendelkező családokban a reggeli stressz azért is fokozattan jellemző, mivel az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, és ez még több koordinációt igényel.

A szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák az otthon látottakat.

A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak, ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot.

A stressz, a rohanás, a túlzott spontaneitás és kiszámíthatatlanság a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya.

A reggeli készülődés legyen rutinszerű, a gyerek aludjon eleget és ne az utolsó pillanatban keljen fel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.