Fontos időszak elé néznek

Iskolások stresszhelyzetben

Kiemelten fontos időszak elé néznek az iskolás korú gyermekek szülei, hiszen január végén érkeznek a félévi bizonyítványok, míg a középiskolába felvételiző nebulók életének első komoly megmérettetése is az év első hónapjának végén esedékes.

2011.01.07 14:00drinfo.hu

Ebben az időszakban a kudarcélmények elkerülésének érdekében fontos lehet a rendszeres együtt tanulás.

Sokszor azt látni, hogy a szülő és a gyermek is éppen csak kiheveri a sokkot, hogy újra munkába, illetve iskolába kell járni, de manapság főleg a diákoknak nincs túl sok idejük akklimatizálódni.

Nem ritka az első hét végén, vagy a második elején íratott dolgozat és januárban a feleletek száma is radikálisan meghaladja az éves átlagot.” 

Kiemelkedően megterhelő időszak ez a gyerekeknek, hiszen több tárgyból is témazárók, azaz nagyobb tananyagot felölelő dolgozatok várnak a gyerekekre, és a szóbeli próbatételek száma is ekkor a legtöbb.

A gyermekoktató szervezet szerint ezen időszakban többször kell odaülni a gyerekek mellé, szinte mindennapossá kell válnia az együtt tanulás, hogy elkerüljük az esetleges kudarcélményeket és a rossz félévi osztályzatokat.

Utóbbira azért is érdemes odafigyelni, mert vagy már beszámítanak az így szerzett pontok valamilyen felvételi eljárásba, vagy ha ez nem is jellemző, az év végi jegyek kapcsán komolyan nyomnak a latba.

A középiskolás felvételik jelentősége már a felsőfokú „küzdelmekhez” hasonlítható, így a verseny és a tét is nagy.

Ha nem tudnak a szülők támogatást nyújtani, javasolt segítséget kérni, hiszen könnyen elérhető diáktanítók, pedagógusok állnak rendelkezésükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.