Nehéz nekik a mindennapi élet...

Vizuális készség és autizmus

Az autista gyerekeknek hiányosak a vizuális készségei, nehézséget okoznak nekik az olyan mindennapi feladatok, mint fellelni egy cipőt a szobában, vagy megtalálni az almát az élelmiszerüzlet kínálatában - állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói.

2010.12.23 12:00MTI

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn ismertetett kutatásban a mindennapi életben előforduló feladatokkal tesztelték a kutatók, hogy mennyire hatékonyan bukkannak rá kijelölt tárgyakra a vizsgálatba bevont gyerekek.

A kutatók szerint tesztjük - melyben a résztvevő 40 gyerek fele autista volt, másik fele nem - jobban tükrözi a valós életet, mint az eddigi vizsgálatok, amelyekben számítógépen kapott feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek.

A tanulmány szerint a teszt során a tárgyak keresésében kevésbé hatékonyak és kaotikusabbak voltak az autista gyerekek, mint nem autista társaik.

A szerzők szerint a rendszerezettség hiánya tükröződik vissza akkor is, amikor valamely, az életben előforduló egyszerű feladatot nem tud valaki megoldani.

A kisebb hatékonyság hátterében lévő hiányzó készségek azonban fejleszthetők, így a független életvitel az autizmussal élőknél is elérhető.

Autizmus - a bezárt világ

A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.