A wellness központokban segítenek nekünk ebben

A méregtelenítés technikái: léböjt és tisztítókúra

Sokan végeznek manapság akár odahaza, önállóan is méregtelenítést, mondhatni divatos, ismert lett ez az eljárás. Ha tehetjük, az ilyen beavatkozásokat, kúrákat, inkább szakember segítségével végezzük vagy végeztessük el.

2010.12.21 11:00webbeteg.hu

Érdemes szakemberek segítségét kérnünk, erre a wellness központokban, egészségügyi, életvitel-tanácsadással foglalkozó centrumokban van lehetőségünk.

Az otthoni, egyedül elvégzett salaktalanítással károkat is okozhatunk magunknak, magunkban.

Soha ne feledjük, a kúra során a felhalmozódott salak- és méreganyagok távoznak a szervezetből, ez pedig még egy erős testnek is megterhelő.

A kezelést ne alkalmazzuk sokáig, drasztikus módon, mert legyengítjük vele szervezetünket, anyagcserénk felborulhat, míg egészségügyi előnyeit nem tapasztaljuk. Ha mégis az otthoni méregtelenítés mellett döntünk, kérjük ki orvosunk véleményét, tanácsát.

Hasznos tippeket, útmutatást adhat, emellett pedig arra is figyelmeztethet, ha semmi esetre sem szabad belevágunk a kúrába. A tipikus kórképek, melyek mellett tilos a méregtelenítés, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, bizonyos urológiai, és pszichiátriai betegségek.

A méregtelenítő szerv, azaz a máj méregtelenítése

A máj nagysága kopogtatással is jól megítélhető, de a hasi ultrahangos vizsgálat is nagyon pontosan tud róla nyilatkozni.

A máj méretének növekedésére hívhatja fel a figyelmet e a jobb bordaív alatti fájdalom, emellett általános tünetként gyengeség, teltségérzés, hányinger is jelentkezhet.

A szervezetet többféle módon megszabadíthatjuk a méreganyagoktól. Tudnunk kell a módszer kiválasztása előtt, hogy milyen anyagokat akarunk kihajtani, hiszen a vízoldékonyak a tüdőn, a bőrön és a vesén keresztül távoznak, a nem vízoldékonyakat pedig a máj alakítja át. Vannak olyanok is, melyek betokolódás után lerakódnak.

A szervezetbe jutott méreganyagok, toxinok nagy rész a májba kerül, itt módosul, bomlik le. Az itt végzett természetes méregtelenítés tehát egy biokémiai folyamat, melynek során a nem vízoldékony anyagok kémiai szerkezete megváltozik, vízoldékonyak lesznek, hogy később távozni tudjanak.

Ha ezt a szervünket szeretnénk méregteleníteni, diétát kell tartanunk, kerülnünk kell minden alkoholt, és a zsíros, fűszeres ételeket. Rengeteg folyadék – szénsavmentes ásványvíz, májkímélő gyógytea, természetes zöldség- és gyümölcslé – bevitelét kívánja meg ez a kúra.

Gyógyhatású készítmények közül olyanokat válasszunk, melyben máriatövis, esetleg csalán található.

Méregtelenítés Steinberger-módra

Steinberger kúrája a léböjt egyik típusát jelenti. Az egész szervezet méregtelenítése a cél, az ötnapos diéta alatt a zöldség- és gyümölcslevek, víz mellett csak rozskenyér fogyasztható.

Fontos, hogy a kúra alatt bevitt táplálék semmiféle mesterséges adalékanyagot, tartósítószert ne tartalmazzon, minden legyen lehetőleg bio, ellenőrzött gazdaságból. A kúra szigorú szabályokat követ, nem csak a napok számát írja elő, de a táplálék pontos mennyiségét is.

A gyümölcs- és zöldséglevek nem válthatják ki a vizet, utóbbiból legalább napi három liter elfogyasztása kötelező. A javasolt étrend szerint naponta ötször kell étkezni.

A reggeli legyen 1,5 dl zöldbúzafű-lé és 2 szelet rozsos kenyér, a tízórai 1,5 dl bármilyen zöldséglé és 1 szelet rozsos kenyér, az ebéd 1,5 dl ananászlé és 2 szelet rozsos kenyér, az uzsonna 1,5 dl céklalé és 1 szelet rozsos kenyér, a vacsora pedig 1,5 dl sárgarépalé valamint 1 szelet rozsos kenyér.

Ezt az étrendet 5 napon keresztül ismételni kell.

A napi 3 liter vízről se feledkezzünk meg!

Tea, ami méregtelenít

A méregtelenítés kapcsán senkinek nem hat idegenül a fogalom: „átmossuk a szervezetet”. A köznyelv azt érti a szófordulat alatt, hogy kellő mennyiségű folyadékot juttatunk a szervezetbe, így a salak- és méreganyagok könnyebben távoznak.

Ez a folyadék lehet víz, de lehet a méregtelenítést serkentő tea is. Többféle hatóanyaggal elérhetjük a kívánt eredményt, de azt is meghatározhatjuk, pontosan melyik szervünket szeretnénk tisztítani.

Bármilyen növényt is választunk, mindegyik hat az immunrendszerünkre is, így a sejtjeink, szöveteink regenerációs képessége is javul. Méregtelenítésre leggyakrabban zöld teát, csalánt, máriatövist, zsurlót, pitypangot alkalmaznak.

Bár mindegyik természetes alapanyag, a használatukkal vigyázni kell, hiszen fokozott fogyasztásuk kellemtelen mellékhatásokat, allergiás reakciókat válthat ki.

Mielőtt ilyen kúrába vágunk, érdemes kikérnünk orvosunk tanácsát, és ha a használat alatt bármilyen szokatlan tünet jelentkezne, azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

Újdonság a méregtelenítő tapasz

Csak a mi kultúránkban számít újdonságnak a méregtelenítő tapasz, Kelet-Ázsiában régóta alkalmazzák több típusát is. A tapasz célja ugyanaz, mint bármelyik másik méregtelenítő kúráé: távozzon a salakanyag a szervezetből, és legyen erős az immunrendszer.

A módszer, amelyet a tapasz alkalmaz: a hatóanyagok a bőrön keresztül szívódnak fel, mivel ezeket a test reflexzónáira ragasztják, gyorsan kifejtik hatásukat.

Néhány óráig kell viselni őket, a kúra napjai alatt pedig bőségesen kell folyadékot fogyasztani.

A tapasz hatása látható is lesz, hiszen ahogy a méreganyagok távoznak, a tapasz elszíneződik, átnedvesedik. Ez a módszer kisebb és kevesebb kockázattal jár, mint egy drasztikus kúra, de ennek alkalmazása közben is felléphet allergiás reakció, úgyhogy érdemes körültekintően bánni vele.

A tapasz természetesen nem váltja ki az orvos által írt készítményeket, inkább akkor alkalmazzuk, amikor nem állunk egyéb kezelés alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.