Jelentősége és veszélyei...

A méregtelenítést tilos drasztikusan végezni!

Méregtelenítés során a felgyűlt salak- és méreganyagok távoznak a szervezetből. A rendszeres salaktalanítás hasznos lehet a szervezetnek, de csak ha nem drasztikusan, és nem hosszú ideig végezzük.

2010.12.14 09:00WEBbeteg

Többféle kúra ismert, de szinte mindegyikre jellemző a bő folyadékfogyasztás és a csökkentett szilárd táplálék-bevitel.

Mivel egy méregtelenítő kúra még egy erős, egészséges szervezetnek is komoly megterhelést jelent, betegen, legyengül immunrendszerrel soha nem szabad nekiállni.

Még a legjobb formájában lévő embertől is lemondást, akaraterőt kíván, ezért egyrészt a szakmai és a lelki segítség miatt, másrészt az egészségünk biztonsága érdekében mindenképpen érdemes kezelőorvosunk véleményét kikérni.

Bizonyos betegségek, kórképek mellett kifejezetten tilos méregtelenítő kúrát végezni. Ilyen a cukorbetegség, a szívelégtelenség, illetve bizonyos pszichiátriai betegségek is.

A méregtelenítésről általában

A méregtelenítő kúra célja minden esetben az, hogy a szervezetünkből kihajtsuk a felhalmozódott méreg- és salakanyagokat.

Ha tiszta a szervezet, az immunrendszer hatékonyabban működik, sejt- és szövetregenerációs folyamatok gyorsabbak.

A méregtelenítés tehát elviekben hasznos, ha a megfelelő körültekintéssel kezdünk neki. A túlságosan gyors, drasztikus diéták kerülendőek, mindegyik kúrának más és más az időtartama, más szervre fejti ki hatását, más az alkalmazott módszer.

Általánosságban mindegyikre vonatkozik, hogy alkalmazása alatt fontos és elhagyhatatlan a bő folyadékfogyasztás.

A béltisztítás, mint méregtelenítés

A különböző méregtelenítő kúrákat aszerint osztályozzák, hogy melyik szerv detoxikációjára irányulnak, illetve mennyire drasztikusak.

A belek tisztítása alapvetően hasznos a szervezet számára, a méregtelenítésben is fontos lépcsőfok.

A szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok nagy része a tápcsatornán keresztül jut be, és egy részük ezen keresztül is távozik.

A méreganyagok kiszűrését a máj végzi a szervezetünkben, de a béltisztítást mi magunk is elősegíthetjük, így a fokozott bélmozgásnak köszönhetően a mérgező anyagok egy része távozik az emésztőszervrendszerből.

Alkalmazhatunk például gyógynövényekkel kiváltott hashajtást, de választhatunk mechanikus módszert, azaz beöntést is. Utóbbit colon hidroterápiának nevezik, alkalmazását érdemes jól megfontolni, mert nagyobb kárt okozhat, mint amennyi hasznot ad.

Sokan remélik a terápiától, hogy használatával megelőzik a jó- vagy rosszindulatú vastagbélrák kialakulását, de kutatások bizonyították, hogy a kettő között nem tapasztalható összefüggés.

A beöntést alkalmazók körében gyakoriak a szövődmények, a nyálkahártya-sérülés, az elektrolit-háztartás felborulása annak ellenére is, hogy a kezelést gyógyhatású készítmények szedésével szokták kiegészíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.