A máj színe és a szexuális étvágy kapcsolata

A fehérmájú nők nagy szexuális étvággyal rendelkeznek

Honnan ered a fehérmájú kifejezés? Hogyan függ össze a máj színe és a szexuális étvágy?

2008.03.14 09:07National Geographic

Honnan ered a fehérmájú kifejezés? Hogyan függ össze a máj színe és a szexuális étvágy? Fehérmájúnak nevezzük azokat a nőket, akik igen nagy szexuális étvággyal rendelkeznek, nagykanállal fogyasztják a férfiakat, könnyen elcsábulnak.

Míg régebben egyértelműen pejoratív értelemben, szitokszóként alkalmazták ezt a kifejezést, ma már sok nő büszkén vallja magát fehérmájúnak (lásd társkereső hirdetések, Internetes fórumok). De hogy jön ehhez a máj színe? Az ösztrogén nevű női nemi hormon a májban bomlik le.

Ez a hormon - egyebek mellett - a szexuális késztetésért, vágyért is felelős. A májsejtek tömeges pusztulásával járó betegségekben - májgyulladás, alkoholos vagy egyéb eredetű májzsugor (cirrhosis), stb. - az ösztrogén lebontása lelassul, ezért nagyobb mennyiségben lesz jelen a szervezetben, és az érintett nő hiperszexuálissá válik, fokozódik a nemi étvágya.

Az elpusztult májsejtek, a máj kötőszövetes elfajulása miatt valóban fehérebb lesz a máj. A kifejezés pontos eredetét nem ismerjük, nem tudni, mióta nevezik fehérmájúnak a buja asszonyokat. Bizonyos, hogy nem csak a magyar nyelvben létezik a kifejezés. A májkárosodás okozta hiperszexualitást eleink először nőstény háziállatokon, kecskéken, birkákon figyelték meg, majd levágásuk után megfigyelték, hogy ezeknek az állatoknak fehérebb a mája, mint a normális. Ezután kezdték a fehérmájú jelzőt lányokra, asszonyokra is alkalmazni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.