Az ember ideje ötven százalékában álmodozik

Az örökös ábrándozás boldogtalanná teszi az embereket

Egy amerikai tanulmány szerint az ember ideje ötven százalékában szinte biztosan arról ábrándozik, hogy valahol máshol, valami mással tölti az idejét ahelyett, hogy élvezné azt, amit csinál

2010.11.15 08:05MTI

"Az emberi elme hajlamos az ábrándozásra, márpedig egy folyton elkalandozó elme bizony boldogtalan" - írta a Science című tudományos folyóiratban Matthew Killingsworth és Daniel Gilbert, a Harvard Egyetem két pszichológusa.

"Az a szellemi adottság, hogy olyan dolgokon is el tudunk merengeni, amelyek nem történnek meg velünk, egy kognitív képesség, amelynek azonban érzelmi ára van" - figyelmeztetnek a szakértők.

A tanulmány készítése során a szakemberek 2250 embert kísértek figyelemmel egy népszerű okostelefon egyik alkalmazásának felhasználásával.

A résztvevőkkel véletlenszerű időközönként léptek kapcsolatba és arról kérdezték őket, hogy mennyire érzik boldognak magukat, mit csinálnak éppen, illetve, hogy az aktuális tevékenységükön jár-e az agyuk, vagy valami más kellemes, semleges, vagy épp kellemetlen dolgon.

Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszadók az idejük 46,9 százalékában messze kalandoztak attól, amivel éppen foglalkoztak.

Az alanyok szex közben koncentráltak leginkább a jelenre, de a testmozgás, vagy egy jó beszélgetés közben is kifejezetten boldognak érezték magukat.

A legboldogtalanabb pillanatokért az otthoni számítógépezéssel, a pihenéssel és a munkával töltött időszakok bizonyultak. Összességében a szexen kívül minden más tevékenység során az idő 30 százalékát töltötték ábrándozással.

A válaszok elemzésekor a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a résztvevőknek boldogsága mindössze 4,6 százalékban volt tulajdonítható annak a tevékenységnek, amit éppen végeztek, míg az ábrándozás körülbelül 10,8 százalékban volt felelős a boldogtalanság érzetéért.

A tanulmány szerint az ábrándozás alapvetően az oka, nem pedig a következménye a boldogtalanságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.