Csillapítható a fáradtság és a merevség

A Tai Chi csillapítja az ízületi fájdalmat

Az Arthritis Alapítvány Tai Chi programjának keretein belül kimutatták, hogy a keleti mozgás-technika segítségével csillapítható az ízületi fájdalom, a fáradtság, a merevség, fokozódik az egyensúlykészség, és a résztvevők jóllét-érzése.

2010.11.15 09:00medipress.hu

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium november 8-i tudományos találkozóján bemutatott vizsgálatokat az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai végezték, a témavezető Dr. Leigh Callahan volt.

A Tai Chi egy kínai mozgásmeditációs technika, mely a test megmozgatásán keresztül a belső harmónia elérését célozza.

A vizsgálatban 354 ízületi gyulladással (arthritisz) küszködő beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik felük nyolc héten keresztül heti két alkalommal Tai Chi kurzuson vett részt, a másik csoport kontrollként szolgált.

A nyolc hét leteltével mindkét csoport beszámolt ízületes tüneteinek változásáról, főként a fájdalomról, fáradtságról, merevségről, illetve arról, hogy mennyire funkcionált az adott testrész.

További kérdések irányultak az életminőség-változásaira, az általános egészségi érzetre, illetve az önellátási képességre.

A tudósok objektív méréseket is végeztek, melyek az állóképességre, a gyors és lassú járási készségre, illetve az egyensúlymegtartásra irányultak.

A gyakorlatokon résztvevő csoportnál a kontrollhoz képest mind szubjektív, mind objektív javulás jelentkezett, ami nagymértékben hozzájárult a betegek jóllét-érzéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.