A szalmonella baktérium akár négy hétig is megél

Kevesebb kórokozó van a járdán, mint a konyhánk padlóján

Alaptalan hiedelem, hogy ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk - állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a vitát.

2010.10.25 12:00medipress.hu

Ő és tanítványai ugyanis úgy találták, hogy a szalmonellabaktérium akár négy hétig is megél a száraz felületeken, és rendkívül gyorsan telepszik át az ételekre.

Ez az eredmény némileg ellentmond a Connecticuti Főiskola diákjai tapasztalatának. Ők egy kísérlet során almaszeleteket és cukorkákat szórtak szét az iskola étkezőjében.

Az almadarabokon egy perc múlva tapadtak meg az első baktériumok, a cukorkák esetében pedig öt perc kellett ehhez.

A legtöbb kutató szerint a legfontosabb tényező a helyszín. Ha a kisgyermekünk elejti az utcán a kiflit, nyugodtan visszaadhatjuk neki, mivel kevesebb kórokozó van a járdán, mint a konyhapadlón - állítja Dr. Harley Rotbard, a Coloradói Orvosi Egyetem tanára.

"Ezzel szemben a konyhakő igen szennyezett, mivel például a nyers hús kifröccsent levében sokkal több a káros baktérium, mint a talajban. A fürdőszoba csempéje ugyanilyen veszélyes." - folytatja a professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.