Nyugtatják a betegeket

Kiképzett kutyák az autisták szolgálatában

A speciálisan erre kiképzett kutyák csökkentik az autista gyerekek stresszét, és jó hatással vannak viselkedésükre - idézte kanadai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap (http://www.telegraph.co.uk/health).

2010.10.23 11:00MTI

A kiképzett kutyák használata régóta elfogadott vak és süket embereknél, hogy segítsék független életvitelüket, ahogy a mozgássérültek egy részének életében is feladatot kaphatnak az ebek.

Egy most közzétett kutatás arra világított rá, miként lehetnek az autista gyerekek hasznára a négylábú társak. Az autizmus spektrum jellegű zavar, melyben a viszonylag enyhe tünetektől a kapcsolattartás és kommunikáció szinte teljes hiányáig terjedhetnek a problémák. Ezeknek a gyerekeknek nehézséget jelent "olvasni" mások viselkedésében és reakcióiban, szorongóak, beszédkészségük korlátozott lehet, és gyakran elszigetelődnek.

Kanadai kutatók autista gyerekek nyálában mérték a stresszhormonok szintjét, szüleiket pedig viselkedésükről kérdezték ki, mielőtt otthonaikba fogadták a kiképzett kutyákat, majd a kísérlet közben, valamint annak lezárta után is. A tanulmány végén a családok választhattak, hogy megtartják-e a kutyát, melyet egy québeci alapítvány képezett ki számukra.

A tanulmányban 42 család vett részt, közülük a kutyák befogadása előtt 33 családban jelezték, hogy problémák vannak az autisztikus gyerek viselkedésével, a tanulmány ideje alatt viszont már csak 25-ben. A problémák között volt a háztartási készülékek zajának tolerálásának hiánya, a szorongás és a dühkitörés.

Ugyanezen idő alatt a gyerekek vérében a stresszhormonok szintje is csökkent. Mint Sonia Lupien kutatásvezető hangsúlyozta, tapasztalataik egyértelműen azt mutatták, hogy a kutyák hatással voltak a gyerekek stresszének mértékére.

A kutyák kiképzése három hónapig tartott, meg kellett tanulniuk, hogy akkor is maradjanak nyugodtak, amikor környezetük kaotikussá válik. A kutatás eredményeit a Psychoneuroendocrinology című szakfolyóiratban tették közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.