Az anya életét is veszélyeztetheti

Döbbenet: "Allergiás voltam a kisbabámra"

Sok édesanya számára ismerős érzés a reggeli rosszullét, hányinger, esetleg hányás a terhessége korai szakaszából. Szerencsétlen esetben azonban mindez kóros mértéket is ölthet, ami akár a baba és az anya életét is veszélyeztetheti.

2010.10.21 17:00medipress.hu

Andrea McEwan egy törékeny 26 éves angol nő, aki nemrégiben egészséges fiúgyermeknek adott életet. Mindez önmagában nem különösebben nagy szenzáció, azonban McEwan a terhességi vészes hányás, szakszóval hyperemesis gravidarum igen súlyos esetétől szenvedett, amely az életét is veszélyetette.

Hozzávetőlegesen a terhes nők egy százalékánál jelentkezik a szindróma, mely - mint neve is mutatja - erős és gyakori hányást jelent a terhesség szinte egész ideje alatt.

Eredményeképpen a kismamák rengeteg folyadékot és fontos ásványi anyagot veszítnek, testsúlyuk a terhesség alatt csökken, súlyos-kezeletlen esetben akár mind a magzat, mind az édesanya halálát is okozhatja. (Sokan úgy vélik, hogy a népszerű angol írónő, Charlotte Bronté is ebben hunyt el.)

"Mintha allergiás lennék a gyermekemre"

"Az első pillanattól kezdve az utolsóig maga volt a pokol. Terhességem első hónapját végig kórházban töltöttem. Összesen tíz alkalommal vittek be, volt hogy csak két napra, de gyakran hosszabb időre" - meséli McEwan élményeit.

"Szinte megállás nélkül hánytam. Az már egy jó napnak számított, ha csak húszszor kellett kirohannom a vécére. Még vizet is alig bírtam inni, sokszor azért kerültem be a klinikára, hogy infúziót kössenek be, annyira kiszáradtam. Az első hónapokban 18 kilót fogytam, szinte annyi erőm sem volt, hogy egyedül kimenjek a mosdóba. Olyan érzés volt, mintha allergiás lennék a saját gyermekemre" - fogalmazott a törékeny alkatú nő.

Tünetei három hetes terhesen jelentkeztek először, McEwan végül mindösszesen három hónapot töltött kórházban, a folyamatos hányástól nyelőcsöve és szájürege felmaródott, fogai és ínye is tönkrementek. Két héttel ezelőtt született meg Kurt, 3,6 kilogrammosan és tökéletesen eegészségesen.

Utólag már a kismama is könnyebben tekint a borzalmas időszakra.

"Minden másodperc küzdelem megérte, hiszen most a kezemben tarthatom" - mondta McEwan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.