Vajon tehetünk-e ellene?

Miért fordul elő halvaszületés?

Kevés fájdalmasabb érzés létezik egy kismama számára, mint amikor várva-várt gyermeke halva jön a világra - tehetünk-e ellene?

2010.10.20 10:00napidoktor.hu

Akivel már megtörtént, jól ismeri az elviselhetetlen érzést – először a kétségbeejtő szavakat hallja: „őszintén sajnálom, de a baba halva született”.

Mint szülőnek, fájdalma leírhatatlan – eszébe jut, hogy „pedig minden rendben volt”, és külön gyötrelem megszülni a gyermeket, akit sosem vihetünk haza, és sosem nevelhetünk fel.

A halvaszületés a terhesség huszadik hete utáni, már nem élő magzat világra hozatala – Amennyiben a magzatot a huszadik hét előtt veszíti el az anya, vetélésről beszélünk. Kétszáz szülésből egy halvaszülés fordul elő az Egyesült Államokban, hazánkban 95 ezer szülésre nagyjából 470 ilyen jut.

Mivel a terhesség során minden normálisnak tűnik, igen kevés leendő szülő van felkészülve a tragikus végkifejletre.

Miért fordul elő halvaszületés?


A legtöbb nő azonban, akivel ez a fájdalmas esemény megtörténik, képes ép és egészséges gyermeknek életet adni legközelebbi terhessége alkalmával.

Hogy a tragédia megismétlődjön, annak igen kicsi az esélye, amennyiben a halvaszületést kromoszóma rendellenesség, méhlepény-, vagy köldökzsinór rendellenesség okozta.

Ha az ok krónikus anyai betegség, vagy genetikai rendellenesség, a kockázat valamivel nagyobb. A szülőknek utóbbi esetben érdemes genetikai tanácsadást felkeresni.

Mi okozza a halvaszületést?

A halvaszületés kifejezett oka nagyjából az esetek felénél nem derül ki. Számos dolog játszhat szerepet: a legismertebbek a születési rendellenességek.

Ugyancsak gyakori ok a köldökzsinór-előesés; ilyen esetben a köldökzsinór előbb jut ki az anyából, mint maga a baba, megakadályozva ezzel, hogy a gyermek oxigénhez jusson, mielőtt önállóan levegőt vehetne. Probléma lehet a babát tápláló méhlepénnyel.

A placenta kóros elhelyezkedése a méhen belül szintén okozhat gondot.

Akárcsak a méhnyak fejletlensége, rövidsége és izomzatának gyengesége – ezt a problémát as következő terhességek során ki lehet küszöbölni. Egyszerű beavatkozásra van szükség: öltés felhelyezésével meg lehet előzni, hogy túl korán induljon meg a szülés.

Bizonyos esetekben a magzat túl lassan fejlődik – ilyenkor növekszik annak kockázata, hogy táplálékhiány lép fel nála.

A baba halva születéséhez hozzájárulhat az anya egészségi állapota – cukorbetegség, magas vérnyomás, különösen, ha későn, rosszul vagy egyáltalán nem kezelték.

Aztán a fertőzések: felelős lehet a chlamydia-fertőzés és bizonyos nemi betegségek. De a kábítószer, az alkohol, a cigaretta, bizonyos ásványi anyagok hiánya, környezeti tényezők, így a rovarírtószer vagy a szén-monoxid is növeli a halvaszületések kockázatát.

Jobb tudni...

Mivel gyermekük elveszítése igen fájdalmas a szülők számára, sokszor nem firtatják a halvaszületés okát, és a magzat boncolására sem kerül sor.

Érdemes azonban utánajárni, mi vezetett a baba halálához – már csak azért is, hogy teljes bizonyossággal kizárhassuk, legközelebb nem fordul elő ilyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.