A tény közismert, nem értjük miért

Hogyan okoz rákot a dohányfüst?

Már évtizedek óta köztudott, hogy a dohányzás halált okozhat, de a mai napig senki sem értette pontosan, miként rákosodnak el az egészséges tüdősejtek a dohányfüst hatására.

2008.03.10 16:27MTI

A Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a dohányfüstben lévő hidrogén-peroxid illetve az ahhoz hasonló oxidánsok a bűnösek. Az amerikai kutatóbiológusok szövetségének szaklapja, a FASEB márciusi számában megjelent új kutatási jelentés szerint ez a felismerés segíthet a dohányiparnak kevésbé káros termékek kifejlesztésében, az orvoskutatóknak pedig új utakat nyit a tüdőrák kezelése terén.

"Mivel a tüdőrák esetében az ötéves túlélési arány aggasztóan kicsi, mindössze 15,5 százalék, reméljük, hogy a tanulmány által jobban ráláthatunk majd az új terápiás célpontokra" - mondta Tzipora Goldkorn, a cikk egyik szerzője. A kutatási tanulmányban Goldkorn és munkatársai leírták, hogyan tették ki a különböző emberi tüdősejteket cigarettafüst illetve hidrogén-peroxid hatásának, 1-2 napra elzárták őket, majd felmérték a bennük zajló rákos folyamatokat. A káros hatásoknak kitett sejtekben a rákos elváltozásokhoz hasonló folyamatokat tapasztaltak, míg a többi sejtnél nem.

"A fegyver és a bomba gyilkol, és a cigaretta is" - mondta Gerald Weissmann a FASEB főszerkesztője. - "A biológusok nem sokat tudnak tenni az első kettő esetében, de az ehhez hasonló tanulmányok segítségükre lehetnek a dohánnyal kapcsolatos halálesetek és betegségek elleni küzdelemben. A kísérletek nem csak új molekuláris célpontokat mutatnak a rák kezelésében, hanem felfedik a füstben levő egészségkárosodásért felelős anyagokat" - magyarázta.

Az amerikai országos betegségmegelőzési központ szerint a dohányzás az egyetlen olyan halálozási ok, mely eredményesen megelőzhető. Nagyjából minden ötödik haláleset ennek köszönhető. A dohányzás tehető felelőssé a tüdőrákos esetek nagy többségéért. Egy 2000-es jelentés szerint a dohányfüst 4000 különböző kémiai anyagot tartalmaz, ebből 43 rákkeltő. A 4000 vegyület egy része ízfokozó, égési időt növelő vagy konzerváló adalékanyag - olvasható a tüdőbeteg.hu hírlevélben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.